Serwer: Dogovor Kosova i Srbije biće postignut nakon mandata predsednika Trumpa

Serwer: Dogovor Kosova i Srbije biće postignut nakon mandata predsednika Trumpa

Na Univerzitetu Johns Hopkins održana je debata „Kosovo, nova vlada, Evropska unija, dijalog sa Srbijom i budućnost države“.

Na okruglom stolu poznati analitičar Daniel Server rekao je da su malene šanse da se dogovor između Kosova i Srbije postigne pre kraja mandata predsednika Trumpa 2021. godine.

„Svaki sporazum koji krši suverenitet i teritorijalni integritet Kosova je, naravno, loš posao. Dobar posao je onaj koji omogućava veliku decentralizaciju i samoupravu na lokalnom nivou za srpsku i albansku zajednicu. Srbija može da nauči nekoliko stvari u vezi s tim, jer je Srbima veoma teško da od Kosova traže stvari koje u Srbiji ne žele da prihvate. Na primer, zagarantovana zastupljenost manjina na Kosovu nema ekvivalenta u Srbiji, ali reciprocitet je jedno od osnovnih pravila diplomatije,” kaže Server.

Poslanik Samoopredelenja, Haki Abazi, rekao je da se očekuje da će se nova kosovska vlada suočiti sa nizom velikih izazova, uključujući između ostalog i sporazum o normalizaciji sa Beogradom.

Prema Abaziju, Sjedinjene Države i institucije Evropske unije sve su otvorenije ideji da se ne ograničava vreme za postizanje dogovora, ali da njegova suštinatreba biti jasna.

„Nema sumnje da bi se dijalog trebao i da će se dogoditi. Mislim da je predsednik Vučić shvatio da na Kosovu postoji nova realnost. Oni imaju vrlo konstruktivnog partnera na kosovskoj strani, što znači da ako svi mislimo da je budućnost EU, isto tako bi i sporazum trebalo da bude evropski , podržan od strane SAD. Nećemo se vratiti i ponovo otvoriti pitanje granice. Ali ako postoji tendencija sabotaže, mislim da bi reciprocitet bio naš odgovor, rešenje koje smo videli svuda u svetu i ne vidimo razlog da Balkan napravi izuzetak od ovoga,” rekao je Abazi.

Ishod izbora 6. oktobra na Kosovu doveo je do radikalne promene političke konfiguracije. Najbliži izazov je formiranje nove vlade, koju bi trebala formirati koalicija Samoopredeenja i Demokratskog saveza Kosova./ibna