Šest kompanija u Zapadnohercegovačkom kantonu promenilo proizvodnju zbog koronavirusa

Šest kompanija u Zapadnohercegovačkom kantonu promenilo proizvodnju zbog koronavirusa

U Zapadno-hercegovačkom kantonu Federaciji BiH (ZHŽ) do pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini ni jedna komanijanije proizvodila zaštitnu medicinsku opremu.

Nakon pojave virusa šest kompanija na području tog kantona preusmerile su se na tu delatnost, po dve iz Posušja i Širokog Brijega, jedna iz Ljubuškog, kao i jedna zanatska radnja iz Ljubuškog.

“Do pojave ove pandemije nitko u ovom Kantonu službeno nije proizvodio zaštitnu medicinsku opremu poput rukavica, zaštitnih maski i slično. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, imamo informaciju da je nekoliko preduzeća preusmerilo vlastitu proizvodnju i odlučilo pomoći svima nama,” rekao je agenciji Fena ministar privrede ovog Kantona, Dario Sesar.

Štamparija “Olovka” iz Posušja krenula je u proizvodnju vizira te imaju u planu proizvesti njih 15.000, dok tvrtka Michieli-Tomić d.o.o., takođe iz Posušja, proizvodi troslojne zaštitne maske i zaštitna odela.

Tvrtka “Arox” iz Ljubuškog planira proizvoditi zaštitne maske, oko deset hiljada komada dnevno, dok Biteks d.o.o. iz Širokog Brijega proizvodi pamučne maske, medicinske hlače, mantile i kombinezone. Druga kompanija u ovom gradu – Sarteks d.o.o. proizvodi pamučne zaštitne maske, kao i zanatska radnja u Ljubuškom LOLA tees.

Ministar Sesar rekaoje kako će nakon okončanja pandemije resorno ministarstvo uložiti napore kako bi bar jedna od tih kompanija trajno nastavila s proizvodnjom te vrste robe.

“Prema informacijama s terena, postoji i veliki broj privatnih osoba koje su u ovim teškim vremenima odlučile da šiju zaštitne maske i na taj način pomognu sebi i svojim bližima. —Nakon što se trenutna situacija smiri svakako ću zajedno sa svojim saradnicima uložiti maksimalan napor da bar jedno od ovih preduzeća nastavi s proizvodnjom ovakve vrste opreme,” rekao je Sesar.