Severna Makedonija: 30 godina nezavisnosti

Severna Makedonija: 30 godina nezavisnosti

Državno i političko rukovodstvo Severne Makeonije obeležava danas 30. godišnjicu nezavisnosti brojnim manifestacijama.

Proslava 30. godišnjice nezavisnosti počela je polaganjem venaca na večna počivališta bivših predsednika države Kire Gligorova i Borisa Trajkovskog te odavanjem počasti.

U Aleji velikana na groblju u Butelu, ispred grobova predsednika Gligorova i Trajkovskog, vence od svežeg cveća položili su predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski, delegacija Skupštine predvođena potpredsednikom Goranom Misovskim.

Delegaciju Vlade Republike Severne Makedonije na ceremoniji predvodio je premijer Zoran Zaev u pratnji prvog potpredsednika Vlade i ministra političkog sistema i međunarodne odnosi Artan Grubi, potpredsednik Vlade za borbu protiv korupcije i kriminala, održivog razvoja i ljudskih resursa Ljupčo Nikolovski, potpredsednik vlade za ekonomska pitanja, koordinaciju sa ekonomskim odeljenjima i ulaganjima Fatmir Bytiqi i ministarka prosvete i nauke Mila Karovska.

Pored članova delegacija državnog vrha, vence su položili i delegacije Vojske Republike Severne Makedonije, Saveza veterana, različitih državnih i društvenih institucija, diplomatskog kora, verske zajednice, političke organizacije, političke stranke i Opština Skoplje, kao i brojne druge delegacije.

Glavni svečani program proslave 30 godina nezavisnosti Republike Severne Makedonije kao državnog događaja počeće danas u 17: 00 (po lokalnom vremenu) ispred Parlamenta Republike Severne Makedonije i njegov sadržaj će biti posvećen istorijskom referendumu 8. septembra 1991. godine, kada su građani Republike Makedonije potvrdili kontinuitet Ilindena i Asnom-a te masovno glasali za nezavisnost zemlje kao suverenog međunarodnog entiteta i međunarodno priznanje kao ravnopravnog člana zajednice nacija.

Događaj odražava današnju Severnu Makedoniju koja je postala jednak dom za sve građane, društvo za sve građane koji su zajednički ostvarili strateške interese koji određuju budućnost zemlje.

Povodom tri decenije nezavisnosti, predsednik Stevo Pendarovski danas će dekretom „8. septembar“ odlikovati Stojana Andova, prvog predsednika prve višestranačke skupštine, kao i poslanike u Skupštini Republike Makedonije u mandatu od 1990. do 1994. / ibna