Severna Makedonija: 36% mladih otišlo zbog loše političke situacije

Severna Makedonija: 36% mladih otišlo zbog loše političke situacije

76% mladih u dobi od 15 do 29 godina napustilo je Severnu Makedoniju kako bi pronašlo posao, 35% u potrazi za boljim životom, dok je 36% otišlo zbog političke situacije, kaže Mreža za sprečavanje raseljavanja ljudi, sačinjena nekoliko nevladinih udruženja. Istraživanje je podržano i sprovedeno zajedno sa USAID-om i Britanskom fondacijom Westminster. Mreža upozorava da za svaku mladu osobu koja ode, država gubi puno novca.

Prema anketama, država godišnje gubi 15.846 evra po raseljenom licu, ili oko 300 miliona evra godišnje od BDP-a, rekao je Ivan Jovanov iz Mreže za sprečavanje raseljenja.

Podaci pokazuju da je 25% mladih koji su se odlučili vratiti kući učinili to zbog nostalgije, dok 19% nije u stanju da pronađe održivo zaposlenje u inostranstvu. Još 19% odlučilo je da pokrene sopstveni kućni posao.

Iz civilnog sektora kažu da nemaju konkretne podatke o broju mladih koji su napustili državu, ali kažu da je više nego neophodno sprovesti popis stanovništva.

Prema izveštaju Svetske banke o migraciji, četvrtina stanovništva zemlje raseljena je u periodu od 15 godina, što iznosi oko 500 000 ljudi ./ibna