Severna Makedonija: 64 lekara i 24 pacijenta smešteni u karantin

Severna Makedonija: 64 lekara i 24 pacijenta smešteni u karantin

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas popodnen na konferenciji za štampun da su 64 osobe sa skopske dermatološke klinike smeštene u izolaciju, kao i 24 pacijenta koji su se poslednjih dana obratili direktoru klinike, kome je dijagnostikovan koronavirus. Pored toga, dva člana njegove porodice takođe su smeštena u izolaciju.

„Iako se svi suočavaju sa različitim stepenom rizika – malim, srednjim do visokim, s obzirom na intenzitet kontakta sa zaraženim lekarom, verujemo da ipak treba preduzeti ovu meru“, rekao je ministar Filipče.

Pored toga, stotine drugih ljudi takođe su izložene 14-dnevnoj izolaciji u svojim domovima, pošto su svi prisustvovali konferenciji na kojoj je bio prisutan bolesni lekar.

Konferenciji održanoj za vikend prisustvovalo je 103 osobe i svi oni ostaju zatvoreni u svojim domovima te im se stanje prati, rekao je ministar zdravlja i dodao da su na konferenciji bila i tri grčka gosta, o kojima je lično upoznao grčkog kolegu.

Filipče je takođe pozvao na korišćenje zvaničnih izvora jer je širenje lažnih vesti stvorilo nepotrebnu paniku.

Ministar zdravlja nije krio razočaranje ponašanjem lekara, najavivši da će biti otpušten nakon izbora, jer se trenutno primenjuju zakonska ograničenja.

„Iako smo odavno poslali upozorenja i preduzimali mere predostrožnosti, ono sa čime smo se danas morali suočiti bilo je pravo razočaranje. Sada je predizborni period i stoga on ne može biti otpušten, ali to pitanje će biti rešeno. Cela klinika će biti zatvorena na 14 dana, ali svako ko se ne pridržava propisanih mera biće odgovoran“, rekao je ministar Filipče.

Takođe je dodao da je još osam osoba pod istragom, uključujući bračni par iz Bugarske, državljanina Severne Makedonije koji je došao iz Singapura, četvoro koji su došli u kontakt sa pacijentima iz Debara i osobu iz Đevđelije, dok se njihovi rezultati tek očekuju. / ibna