Severna Makedonija: Ahmeti do kraja godine očekuje dobre vesti iz Bugarske

Severna Makedonija: Ahmeti do kraja godine očekuje dobre vesti iz Bugarske

Do kraja godine iz Sofije će biti dobrih vesti o sporu sa Severnom Makedonijom, rekao je sinoć za TV21 lider DUI, Ali Ahmeti.

„Prevazilaženje nesporazuma između dve zemlje pitanje je vremena. Mislim da nije vreme da se sa javnošću podele predlozi ili najnoviji razmenjeni dokumenti. Sačekaćemo da vidimo reakciju Bugarske”, rekao je Ahmeti, dodajući da je uveren da će posvećenost ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija doneti rezultate.

„Veoma je važan trenutak da dokažemo svim građanima, posebno našim sugrađanima Makedoncima, da delimo dobro i loše, da ćemo stajati rame uz rame u rešavanju ovog spora. Istorijski je trenutak da vidimo da ova zemlja ima ministra spoljnih poslova i čestitam mu na poslu koji je obavio kao i na političkoj zrelosti”, rekao je Ahmeti.

Lider DUI ocenio je da je proces protiv lidera OVK u Hagu tužan trenutak za sve Albance.

Ahmeti je rekao da ne postoji zabrinutost u vezi sa glasinama o mogućoj interpelaciji poslanika DUI. U Narodnoj skupštini se spekuliše da bi poslanik DUI Izet Mexhiti mogao staviti pod upitnik potpredsednika vlade Artana Grubija i ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija.

„Nema zabrinutosti, jer, naravno, da je tako nešto bilo, gospodin Mexhiti bi sigurno razgovarao sa mnom, ali takvo pitanje do sada nije otvoreno“, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je takođe prokomentarisao situaciju na Kosovu, odnosno činjenicu da su Tačijevi prijatelji, Veseli, Selimi, Krasniki završili u Hagu.

„Tužan je trenutak, ne samo za mene već i za sve Albance, jer je priča o Albancima poznata; jedna od najboljih, najjačih priča Albanaca sa Kosova, ali i Albanaca uopšte i ideal naše renesanse bilo je oslobođenje Kosova s obzirom da je to bio ideal svih ovih velikih rodoljuba, počev od Hasana Prištine, Bairama Kurija, Azem Bejta i svih onih koji su krenuli njihovim stopama: Redžep Mala, Afrim Žitija, Zahir Pajaziti, tako da je ovo teško vreme, ali dogodilo se i sada moraju da se pojave pred međunarodnim sudom, za šta mislim da postoji nije bilo drugo rešenje; tako se moralo dogoditi, jer je bilo optužbi sa svih strana”, rekao je Ahmeti.

Povodom informacija u albanskim medijima da bi jedan od mogućih svedoka za Žutu kuću mogao biti Artan Grobi, aktuelni prvi potpredsednik Republike Severne Makedonije, Ahmeti je odgovorio da je on imao ulogu prevodioca i ništa više.

Komentarišući Zaevljeve reči da „Albanci ne vrede pet centi“, Ahmeti je rekao da je Zaev to rekao pod uticajem emocija jer je verovao da se DUI želi osvetiti kandidovanjem za premijera, ali je tada lider DUI objasnio da je to ne razlog.

„Otvoreno mi je rekao da smo izašli sa kandidatom za premijera i to činimo kako bismo se osvetili i diskreditovali lik gospodina Zaeva. Objasnio sam mu da ovo nema nikakve veze sa klevetom ili revanšizmom, ali to je obećanje Drugog kongresa DUI da smo orijentisani ka najvišim državnim organima, predsedniku, premijeru, tajnim službama države. Ovo bi trebalo da usreći sve, ne samo makedonske političare, već i građane Severne Makedonije, makedonsku zajednicu, zbog naše posvećenosti, jer verujemo da je ovo naša zemlja; nismo licemeri, da bismo bili pristrasni ili se ponašali kao posmatrači događaja. Preuzimamo odgovornost za upravljanje ovom zemljom, jer je u svojoj duši osećamo kao svoju zemlju. Moramo zajedno graditi ovu zemlju“, naglasio je Ahmeti. / Ibna