Severna Makedonija: Ahmeti pozvan u Hag kao svedok UČK

Severna Makedonija: Ahmeti pozvan u Hag kao svedok UČK

Specijalno tužilaštvo Kosova odbilo je da saopšti zašto je lider DUI Ali Ahmeti pozvan u Hag. Na pitanje Nezavisen vesnika koji su razlozi poziva Ali Ahmetija, Chris Bent iz Tužilaštva specijalnog tužioca je odgovorio: „Tužilaštvo specijalnog tužioca ne pruža informacije o  istrazi, tako da ne mogu ništa da potvrdim niti negiram“.

Ranije popodne, Ali Ahmeti je na svom Fejsbuk profilu potvrdio da je pozvan da se pojavi kao svedok na Specijalnom sudu u Hagu.

„Kosovsko Specijalno tužilaštvo pozvalo me da svedočim kao jedan od osnivača OVK i kao član Generalštaba. Bez oklevanja sam prihvatio poziv i uspostavio konstruktivan kontakt i saradnju sa zvaničnicima u Hagu“, napisao je Ahmeti na Facebooku.

Kao što je vođa DUI naglasio, vladavina zakona i postizanje istinske neselektivne pravde, lokalne i međunarodne, njegov su trajni cilj i obaveza.

“Uvek sam podržavao pravdu koja nije selektivna i na raspolaganju sam pravosudnim vlastima kao svedok oslobodilačkog rata albanskog naroda protiv genocida srpskog režima (Slobodana) Miloševića”, rekao je Ahmeti.

Prošle nedelje, kosovski predsednik Hashim Thaci pozvan je u Hag da dadne izjavu o svojoj ulozi u ratu na Kosovu, ali za sada nema informacija da li poziv Ahmetiju ima ikakve veze sa tim slučajem.

Pored kosovskog predsednika Hashima Thacija, Specijalni sud u Hagu optužio je Kadri Veselija, lidera PDK koji je bio direktor Kosovske obaveštajne službe tokom vojnog sukoba do 2008. godine. Pored ovih osoba, na spisku optuženih Specijalnog suda, prema kosovskim medijima, su i druge visoke zvaničnike OVK.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da optužnica protiv Hashima Thacija, Kadrija Veselija i drugih koji su optuženi za “niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, kao što su ubistva, nestajanja, progon i mučenja” ima deset tačaka./ ibna