Severna Makedonija: Akcioni plan sa Bugarskom i pripreme za nareni sastanak Zajedničkog komiteta u fokusu dve vlade

Severna Makedonija: Akcioni plan sa Bugarskom i pripreme za nareni sastanak Zajedničkog komiteta u fokusu dve vlade

U toku su razgovori Severne Makedonije sa Bugarskom o određenim projektima, ali Vlada je jasno stavila do znanja da za Makedonce jezik i identitet Severne Makedonije ne mogu biti predmet rasprave. Fokus u narednim mesecima je Akcioni plan koji se zasniva na međusektorskoj osnovi. Vlada u Skoplju očekuje da odobrenje o prvoj međuvladinoj konferenciji između Severne Makedonije i Bugarske bude odmah prilagođeno, prihvaćeno i sprovedeno.

Premijer Zoran Zaev rekao je juče da je politički deo nešto o čemu treba razgovarati nakon izbora u Bugarskoj. Objašnjavajući Akcioni plan, rekao je da se on bavi transportom, izgradnjom granica, gasnom mrežom, železnicom, putevima, za bolju povezanost sa Bugarskom, saradnjom u obrazovanju, zdravstvu, kulturi, sportu i digitalizaciji.

Ovih dana, kako je rekao, održava se pripremni sastanak Odbora za istorijska i obrazovna pitanja na kome Severna Makedonija i bugarska strana zajedno rade na pripremi sastanka koji će se održati u februaru. Izrazio je očekivanje da će biti napretka čak i od ove pripremne sesije.

Da bi Bugarska dala zeleno svetlo za pregovarački okvir za Severnu Makedoniju sa EU, postoje samo dve opcije koje bi trebalo da uključuju zahteve Bugarske za usklađenost sa Sporazumom o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između dve zemlje, rekla je juče na bugarskoj Nacionalnoj televiziji (BNT), potpredsednica Bugarske, Iliana Yotova.

Prema njenim rečima, oni će ili insistirati na pregovaračkom okviru za Republiku Severnu Makedoniju da ima poslednje poglavlje i tokom pregovaračkog procesa da se uvere da li je u skladu sa Sporazumom o dobrosusedstvu, ili da odmah uključe zahteve Bugarske za usklađenost sa Sporazumom. Bugarska je, rekla je, izgubila skoro godinu dana da evropskim partnerima objasni svoj stav i pridobije ih.

U međuvremenu, evrozastupnik Zelene grupe evropskog parlamenta Tineke Strick iskoristio je debatu sa portugalskim premijerom da podstakne Bugarsku da ukine veto na pregovore sa Severnom Makedonijom. Na jučerašnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta sa premijerom Portugalije Antonijem Kostom, zatražio je od njega da izvrši pritisak na Bugarsku u ovom pravcu.

Zamenik premijera za evropska pitanja Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je u ponedeljak na telekonferenciji sa ministrom spoljnih i evropskih poslova EU Martinom Klusom da je fokus vlade bio na evropeizaciji zemlje, sa još snažnijom posvećenošću unutrašnjem svetlu evropske agende.

Opozicioni VMRO-DPMNE zatražio je juče od premijera Zorana Zaeva i vlade da odgovore, kako je istakao na konferenciji za novinare potpredsedniku stranke Vlade Misajlovski, u vezi sa „tajnim uklanjanjem“ člana Odbora za istorijske i Pitanja o obrazovanju koji je učestvovao u razgovorima sa Bugarskom i da li je ovo preteča novog ustupka Severne Makedonije.

VMRO-DPMNE optužuje premijera da pregovara o aneksu Sporazuma, koji će, prema mišljenju Misajlovskog, verovatno sadržati elemente identiteta, istorije i jezika. VMRO-DPMNE naglašava da o istorijskim odborima treba pregovarati bez tereta političkih pritisaka i da pitanja koja se tiču identiteta ne bi trebalo da budu na pregovaračkom stolu. / Ibna