Severna Makedonija: Borba za koaliciju koja će formirati Vladu

Severna Makedonija: Borba za koaliciju koja će formirati Vladu

„Bitka“ za formiranje nove Vlade zvanično je započela nakon jučerašnjeg sastanka Skupštine. Lider SDSM-a Zoran Zaev, kao i vođa VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski traže partnere za većinu od 61 poslanika.

Prema Zaevu, sve su opcije otvorene, dok je Mickoski sličnog mišljenja.

Ustavom je predviđeno da predsjednik države u roku od deset dana od sednice Skupštine mandat za sastav Vlade dodijeli kandidatu stranke, odnosno stranaka koje imaju većinu u Parlamentu. Imenovani premijer u roku od 20 dana od dana dodele mandata podnosi program Skupštini i predlaže sastav Vlade. Vladu, na predlog imenovanog premijera i na osnovu programa, potvrđuje skupštinu većinom od ukupnog broja poslanika.

„Uveren sam da ćemo uspeti formirati stabilnu i uspešnu vladu sa četverogodišnjim mandatom. To zasnivamo na brojevima. Mi ćemo slušati stavove i na osnovu njih ćemo krenuti naprijed. Građanima je potreban ozbiljan pristup, a ne kalkulacije i ispunjavnje dnevnog reda“, rekao je juče Zaev i dodao da očekuje rezultate pregovora u narednih deset do 15 dana.

Mnogi će poslanici, veruje Zaev, podržati formiranje Vlade s obzirom na to da je većina u Parlamentu široka i poziva da se nacionalizam stavi na stranu.

„Danas započinjemo pregovore o četverogodišnjem mandatu koji će nam doneti četverogodišnju Vladu spremnu za rad. Neka vreme pokaže s kime možemo formirati koaliciju i imati parlamentarnu većinu koja će formirati Vladu. Koalicija koju predvodi SDSM mogla bi formirati vladu sa DUI-om i Savezom i Alternativom. Od toga zavisi otklon prema nacionalizmu, zavisi čitav proces čišćenja pravosuđa, revizije imovine, sredstvima svakog političara i službenika koji će biti izabrani, kadrova, uglavnom za legalizam, ali i za ekonomske aspekte države. Sagledaćemo sve mogućnosti, usudićemo se i donećemo odluku. Sve su opcije otvorene tokom ovog pregovaračkog procesa“, rekao je Zaev.

Sastanci i razgovori s drugim strankama već su započeti. Zaev je najavio da će se sastati sa svim stranačkim liderima iz albanskog političkog bloka i da će radne grupe i članovi stranačkog rukovodstva održavati redovne sastanke na različitim nivoima tokom procesa pregovora o koaliciji i formiranja parlamentarne većine.

„Razgovaraćemo isključivo o formiranju Vlade koja će se jednako brinuti za sve građane, bez ikakvih etničkih predrasuda ili nacionalizama, Vlade koja neće imati dilemu kada je u pitanju naš zajednički put pod nazivom„ Severna Makedonija – društvo za sve “. Vlada koja će se boriti protiv kriminala i korupcije na svim nivoima i posebno paziti na konsolidaciju pravosuđa i kontrolu izvora sredstava svakog službenika. Budući akteri nove Vlade moraju biti spremni na ozbiljnu reformu javne uprave. Fokus sledeće Vlade biće na ekonomiji, rastu plata, investiranju u mlade, uravnoteženom regionalnom razvoju, podršci privatnom sektoru i brizi za najsiromašnije”, rekao je Zaev.

No, vođa VMRO-DPMNE Mickotski također vjeruje da će formirati Vladu, jer se, kako je rekao juče, njegova stranka fokusira na pregovore o novoj parlamentarnoj većini.

Mickoski je najavio da će u narednom periodu VMRO-DPMNE povećati učestalost sastanaka s političkim strankama koje su deo trenutnog parlamentarnog sastava, ali ne samo s onim iz albanskog bloka, već i sa onima iz koalicije sa SDSM. Možda će i oni, rekao je, prepoznati program reforme VMRO-DPMNE i podržati ga. Predsednik VMRO-DPMNE je također uveren da nijedna od parlamentarnih grupa „Za obnovu Makedonije“ neće podržati Zaevov i SDSM-ov program.

Nova Vlada, prema Mickoskom, mora biti stabilna, reformistička, s jasnim planom i vizijom za suočavanje sa izazovima. Prema njegovim riječima, politika nije tržište, već mudrost i filozofija.

„Neka vreme pokaže ko će činiti parlamentarnu većinu. Da, oni poslanici koje su obišli misteriozni ljudi koji traže hegemoniju SDSM-a, prišli su im, razgovarali s njima i odbili ih sa gnušanjem. Odbijam i komentar na ovakvo preuzimanje, jer na taj način onemogućujemo i obeshrabrujemo naše sugrađane na narednim lokalnim izborima za godinu dana. Ja verujem u političku mudrost, u politički program i u političku filozofiju, a ne u kupovinu, kao što je to bio slučaj u prethodnom parlamentarnom sastavu”, rekao je Mickoski.

Predsjednik Saveza za Albance Zijadin Sela u kontekstu formiranja nove Vlade, pre jučerašnjeg sastanka Sobranja, rekao je da očekuje pravnu državu koja će se uskoro pridružiti EU. Prema Afrimu Gashiju iz Alternative, strankama treba više političke kulture i volje za služenje narodu.

Još je rano govoriti o očekivanjima, rekao je čelnik DUI-ja Ali Ahmeti, koji je dodao da bi razgovori o formiranju nove Vlade mogli početi, ali nema još ništa konkretno.

Predsednik države Stevo Pendarovski već je najavio da se nakon sastana u Parlamentu namerava savetovati s političkim strankama i u skladu s ustavnim odredbama narediće formiranje nove koalicijone Vlade, odnosno poveriće mandat stranci koje obezbedi većinu u Parlamentu./ ibna