Severna Makedonija: Čarter letovima dovesti kući građane koji su ostali u inostranstvu

Severna Makedonija: Čarter letovima dovesti kući građane koji su ostali u inostranstvu

Građani Severne Makedonije koji iz inostranstva žele da se vrate kući, a ne mogu to da učine zbog zabrane međunarodnih letova, biće dovezeni čarter letovima sa skopskog aerodroma, pri čemu je neophodna pomoć Ministarstva spoljnih poslova. Kako je saopšteno, oni koji žele da se vrate u Severnu Makedoniju moraće da plate avionsku kartu i pristanu da budu smešteni u državnom karantinu na 14 dana. Generalni sekretarijat će javno pozvati avio-kompanije da organizuju čarter letove, pri čemu će Vlada u ponedeljak uveče izdati i uredbu o toj temi.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je juče da je do isteka roka za podnošenje prijava – u 18. časova, 22. marta 2020. godine, Ministarstvo spoljnih poslova zaprimilo 5.000 zahteva. Do sada je obrađeno 4.000 prijava, pri čemu je 2.100 građana pristalo na navedene uslove i biće vraćeni na organizovan način.

Većina registrovanih građana dolazi iz evropskih zemalja, uglavnom iz Nemačke. Cilj je, kako kaže Dimitrov, da pomogne onima koji su u inostranstvu bez doma i nisu u mogućnosti da se vrate.

“Nećemo izdvajati resurse za organizovanje nekih čarter letova, jer imamo državljane koji su se prijavili sa Tajlanda, Novog Zelanda. Pre svega, otići ćemo u zemlje u kojima je velika koncentracija i više aplikacija, kao što su evropske zemlje,” objasnio je Dimitrov.

Nakon objavljivanja javnog poziva za izražavanje interesa za povratak od strane Generalnog sekretarijata, rok za prihvatanje ponuda je 12 sati od datuma kada je poziv upućen. Ugovor o javnim uslugama biće dodeljen najnižoj ceni.

Generalni sekretarijat će dodeliti ugovor i platiti izabranu ponudu na osnovu kriterijuma za izbor. Oni koji se vraćaju čarter letom potpisaće sporazum između njih i Vlade kojim će se obvezati da plate cenu prevoza, te će ispuniti deklaraciju po kojoj će se po dolasku u Republiku Severnu Makedoniju zadržati 14 dana u objektima državnog karantina.

Prevoz putnika sa Međunarodnog aerodroma Skoplje do objekata državnog karantina biće takođe obezbeđen.

Putnicima će biti dat rok od 15 dana od dana dolaska da plate avionsku kartu u skladu sa ugovorom, navodi Vlada u saopštenju. / ibna