Severna Makedonija: Članstvo u NATO je prilika za razvoj i bezbednost

Severna Makedonija: Članstvo u NATO je prilika za razvoj i bezbednost

Reforme u sektoru odbrane Severne Makedonije se nastavljaju, stabilno finansiranje odbrane dostiže 2% BDP-a za odbrambeni budžet do 2024. godine, kroz rast BDP-a od 0,2% svake godine. Dalje bi trebalo doći do povećanja plata, ali i povećanja borbene gotovosti i interoperabilnosti Vojske i njene ozbiljne modernizacije, posebno uzimajući u obzir nove bezbednosne izazove. Sledi razvoj Lakog pešadijskog bataljona na straži u Štipu sa naglaskom na obuci i opremi, nastavak originalnog projekta za snabdevanje  osoblja, sajber odbrana, uvoz ratnih aviona zapadne proizvodnje, snabdevanje ličnom zaštitnom opremom za pripadnike i PVO sistemima.

Ovo su samo neke od aktivnosti najavljene vladinim programom 2020-2024 u oblasti odbrane, gde se između ostalog najavljuje da će u delu strateških dokumenata glavni fokus biti na nacrtu odbrambenih ciljeva koji definišu razvojni planovi Severne Makedonije i aktivnosti u skladu sa NATO-ovim procesom planiranja odbrane (NDPP).

Vlada će, prema programu, nastaviti da ulaže u modernizaciju Vojne ustanove „Krivolak“, specijalizovaće se u duhu koncepta „pametne odbrane“, objekata u logorima Ilinden, u Komandi SEEBRIG, obnoviće se Vojna akademija, vodovodna i kanalizaciona mreža u kasarni u Štipu.

Informacije i lažne vesti, kao i komunikacione strategije i odnosi s javnošću, prema Vladinom programu odbrane, postavljaju bezbednosna pitanja kao glavni prioritet.

Pored Programa, pominje se da je postignut dugoročni strateški cilj, članstvo u NATO-u! „Nešto što znači mir, stabilnost, bezbednu budućnost. Sa NATO-om smo obezbedili integritet i razvoj zemlje. Doprinos najjačem savezu koristićemo razboritošću i strategijom. Savez je sjajna prilika za malu zemlju sa ograničenim resursima da poveća svoju specifičnu moć i iskoristi je za svoj uticaj,” navodi se u vladinom programu za 2020. – 2024./ ibna