Severna Makedonija: Demonstranti VMRO-DPMNE traže ostavku Zaeva

Severna Makedonija: Demonstranti VMRO-DPMNE traže ostavku Zaeva

Opoziciona VMRO-DPMNE organizovala je u četvrtak uveče protestni skup u Skoplju, blokirajući saobraćaj ispred zgrade vlade Severne Makedonije, kao i ispred ministarstava pravde i spoljnih poslova.

Pod sloganom „Zaev ostavka, sloboda naroda“, demonstranti su optužili vladu da je rasprodala državu i ugrozila njen nacionalni identitet.

Predsednik Sindikata novih snaga VMRO-DPMNE Sergej Popov, tokom protesta ispred Ministarstva pravde, rekao je da mladi ne treba da ćute u vezi sa prodajom nacionalnih interesa koja se odvija u ovoj vladi. Mladi ne smeju dozvoliti da ova zemlja ostane bez istorije, jezika i identiteta.

Toni Mihajlovski je istakao da je sada vreme da se mali interesi zaborave i moramo pružiti ruku bez obzira na ideologije, filozofije, jezik kojim govorimo i odbraniti jezik i državu.

Stefan Andonovski, član Centralnog komiteta VMRO-DPMNE, na protestu ispred Ministarstva spoljnih poslova, istakao je da Vlado Bučkovski, Zoran Zaev i Bujar Osmani žele da pregovaraju o stvarima o kojima se ne može pregovarati.

„Došlo je vreme za ostavku! Ostavku zbog srama, zbog laži koje su nam rekli – da imamo datum za pregovore sa EU, ostavke jer su rekli da neće biti izjave ili dodatnog sporazuma sa Bugarskom, a oni su ga doneli; ostavku jer su pregovarali o makedonskom jeziku da bude sa fusnotom. Uglavnom, zato što su ljudima „Makedonije“ doneli nacionalnu sramotu, a nisu doneli EU“, rekao je Antonovski.

Poslanica Rashela Mizrahi rekla je da bi se građani trebali suprotstaviti Zoranu Zaevu i njegovoj lošoj politici i nacionalizmu.

„Politika Zorana Zaeva dovodi do gubitka identiteta, jezika i istorije. Ako se ovo izgubi, izgubiće se i „Makedonija“ “, rekla je ona.

Ljupčo Dimovski je tokom protesta ispred zgrade vlade rekao da „Makedonija“ ima ozbiljan dugoročan problem koji ova vlada niti može, niti zna kako da reši. Kulturom i jezikom se ne može trgovati. Izdaja Makedonije nije zbog Makedonaca već zbog njihovih interesa, a samo Zaev i Dimitrov su to mogli. Sada to radi i specijalni predstavnik Bučkovski”, rekao je Dimovski.

Prema njegovim rečima, bugarski zahtevi se ne smanjuju i Zaev pokušava “da nam nametne nešto neprihvatljivo, primoravajući nas na neprihvatljive ustupke”.

Dimovski je naglasio da niko ne može sam da odlučuje o takvom pitanju; o takvom pitanju mora postojati konsenzus, zaključio je on. / ibna