Severna Makedonija: Dimitrov prvi put učestvuje u razgovorima NATO

Severna Makedonija: Dimitrov prvi put učestvuje u razgovorima NATO

Na poziv generalnog sekretara NATO-a Jens Stoltenberga, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, prvi put predstavlja zemlju kao punopravnu članicu NATO-a na sastanku ministara spoljnih poslova Severnoatlantskog saveza.

Zbog restriktivnih mera koje su uvedene nakon pandemije koronavirusa, sastanak će se održati putem video konferencije.

Posle službenog pristupanja Severne Makedonije NATO-u 27. marta i nakon ceremonije podizanja zastave te zemlje u sedištu NATO-a i vojnih uprava, samit će biti prvo aktivno učešće Nikole Dimitrova u raspravi o prioritetnim pitanjima i akcijama Alijanse.

Pitanje pandemije COVID-19 bit će visoko na dnevnom redu samita, na kojem se očekuje da će ministri spoljnih poslova NATO-a ispitati mogućnosti za zajedničke mere i radnje za rešavanje ovog globalnog izazova.

Ostala pitanja uključuju akcije i obaveze Alijanse u Avganistanu, širem Bliskom Istoku i Severnoj Africi i potencijal za konkretan doprinos poboljšanju stanja u Siriji. Takođe će se razmotriti situacija u Gruziji i Ukrajini i moguće usvajanje mera za njihovu podršku, dok se očekuje usvajanje postupka posredovanja za budućnost Saveza./ibna