Severna Makedonija: Dimitrov putuje u Pariz zbog podrške prvoj međuvladinoj konferenciji

Severna Makedonija: Dimitrov putuje u Pariz zbog podrške prvoj međuvladinoj konferenciji

Zamenik premijera Severne Makedonije za evropska pitanja Nikola Dimitrov boraviće danas i sutra u radnoj poseti Francuskoj, najavljeno je iz Sekretarijata za evropske poslove. U najavi se ističe da ova poseta ovo predstavlja izuzetno važan trenutak za Severnu Makedoniju, u očekivanju definicije pregovaračkog okvira za integraciju podataka prosteklih iz nove metodologije za pristupne pregovore, koja je pokrenuta upravo u Parizu.

Tokom posete Parizu, prve od formiranja nove vlade, Dimitrov bi trebao da se sastane sa ministrom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Clementom Beauneom, predsednikom odbora za evropske poslove francuskog senata Jean- Francois Rapin, diplomatski savetnik za kontinentalnu Evropu i Tursku u kabinetu Emmanuela Macrona Isabelle Dumont, sa zamenikom generalnog sekretara za evropske poslove francuske vlade Caroline Vine, kao i sa Lilianom Tangi, poslanicom u Nacionalnoj skupštini.

Razgovori će se fokusirati na francusku podršku tokom ove odlučujuće faze evropskih integracija Severne Makedonije sprovođenjem prve međuvladine konferencije sa EU do kraja godine, kao i na dinamici usvajanja pregovaračkog okvira, dok će ministar Dimitrov takođe razgovarati o napretku svoje zemlje, kako je navedeno u izveštaju Evropske komisije, zajedno sa ključnim prioritetima EU – kao agendom koja će biti u epicentru vladinog rada u narednom periodu, navodi Sekretarijat za evropske poslove. / ibna