Severna Makedonija: Dimitrov učestvovao u videokonferenciji sa Rothom i Cakajem

Severna Makedonija: Dimitrov učestvovao u videokonferenciji sa Rothom i Cakajem

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov, zajedno sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Mihaelom Rothom i njihovim albanskim kolegom Gentom Cakajem, učestvovao je u videokonferenciji pod nazivom: „Šta znači započinjanje pregovore o pristupanju Albanije i Severne Makedonije?“, koju je organizovala Fondacija Friedrich Ebert.

Učesnici su napomenuli važnost martovskih odluka o početku pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom, trenutnog domaćeg konteksta u obe zemlje, kao i odgovora na posledice pandemije na nivou EU, kao i o očekivanjima i sledećim koracima koji bi mogli biti preduzeti tokom nemačkog predsedavanja Savetom EU.

Između ostalog, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov rekao je: „Osim dugo očekivanog zelenog svetla za početak pregovora o pridruživanju, svi smo želeli da ga obeležimo na način koji odgovara takvom događaju; možda upravo čijenica da se to dogodilo tokom krize pandemije dodaje simboliku gde smo bili i koliko planina smo morali da se popnemo da bismo dobili dobru šansu da započnemo proces koji će pokazati da nam je mesto u Evropskoj uniji. Uprkos svim nesigurnostima koje je pandemija nametnula, za vreme hrvatskog predsedavanja EU dato nam je jasno priznanje i odlučni smo da poduzimamo dalje akcije uz pomoć naših nemačkih prijatelja tokom njihovog mandata. ”

Sa svoje strane, zamenik ministra inostranih poslova Albanije Gent Cakaj primetio je da je „vrlo jednostavno: Albanija će nastaviti tok unutrašnjih reformi i bez oklevanja će ostvariti značajan napredak ka svom članstvu u EU“.

Nemački ministar spoljnih poslova Michael Roth naglasio je nemačku i njegovu ličnu podršku i entuzijazam za uspešnu integraciju Zapadnog Balkana, što je pitanje koje će nemačko Predsedništvo EU odlučno rešavati u drugoj polovini godine, uprkos snažnoj zabrinutosti zbog društveno-ekonomskih posledica pandemije i predstojećeg budžeta EU. / ibna