Severna Makedonija dobija podršku za svoj put prema EU

Severna Makedonija dobija podršku za svoj put prema EU

Nedavno su povećane posete međunarodnih predstavnika koji podržavaju plan evropske integracije države, iako na poslednjem samitu u Briselu nije dogovaren datum za početak pregovora o članstvu u EU. Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara Matthev Palmer rekao je juče u Skoplju da ta zemlja zaslužuje da bude deo EU i da SAD podržavaju njen put.

Bivša poslanica i trenutna šefica Asocijacije žena Evropske stranke, Doris Pack, takođe je u Skoplju, i rekla da bi Severna Makedonija trebala da ostane na svom evropskom putu.

„Odluka Francuske je opasna, Severna Makedonija ima svoje mesto u EU i to bi trebalo da se ostvari. Severnoj Makedoniji je potrebna podrška i sada je vreme da ubedimo Francusku i njenog predsednika Makrona da ponište svoju odluku da stave veto na datum za početak pregovora,” rekla je Pack.

Francuski ambasador u Skoplju, Christian Timonie, naglasio je da dok se u EU ne dogovore o novim pravilima igre, vlasti u Skoplju moraju raditi i usvajati antikorupcijske i druge reformske zakone.

Profesor Lazar Lazarov kaže da zemlja mora da radi na prioritetima za temeljne reforme, uprkos odluci Brisela. „Jasno nam je da su postojala dva razloga zbog kojih datum nije određen. Prvo je da francuski predsednik Makron želi da postane novi lider u EU, dok je drugi da je Vlada morala da donese suštinske reforme, a ne kozmetičke odluke,” rekao je Lazarov. Vlada se nada da će evropski lideri ispraviti odluku naredne godine tako što će dati datum za početak pregovora o članstvu./ibna