Severna Makedonija dobija pozitivne signale o pokretanju pregovora o pridruživanju

Severna Makedonija dobija pozitivne signale o pokretanju pregovora o pridruživanju

EU Komesar za proširenje, Johannes Hahn, je uveren da će Severna Makedonija dobiti preporuku za pokretanje razgovora o pridruživanju EU prije početka leta. Hahn je to rekao u Beču, gde je prisustvovao ekonomskom forumu, dodajući da se mnogo radi na ubeđivanju skeptičnih zemalja da se saglase sa proširenjem Unije. On je rekao da je zemlja sada spremna da se pridruži Uniji, jer nema otvorenih pitanja sa susedima. Hahn je izgledao uveren da će se sva prva poglavlja koja se odnose na vladavinu prava otvoriti do kraja godine.

Ambasador EU u Skoplju, Samuel Žbogar, takođe je optimističan da će izveštaj o napretku, koji će Evropska komisija objaviti sledeće nedelje, odražavati veliki napredak koji je postigla Severna Makedonija. “Uveren sam da će izveštaj preporučiti otvaranje pregovora sa Republikom Severnom Makedonijom”, rekao je Žbogar.

Premijer Zoran Zaev i novi predsjednik Stevo Pendarovski izjavili su da će slediti zajedničku strategiju za integraciju zemlje u evroatlantske strukture. Oni su optimisti da će zemlji biti dat datum za otvaranje pregovora. Međutim, mnogi politički analitičari su skeptični u vezi s tim. Prema riječima stručnjaka, kada novi predsednik Stevo Pendarovski potpiše nekoliko zakona koji su na čekanju, biće pokrenut zamajac integracije zemlje. Međutim, prema njima, jedan mjesec nije dovoljan za primenu ovih zakona u praksi.

„Uprkos reformama, očekuje se da će procena Evropske komisije o Severnoj Makedoniji biti politička, kao rezultat promene imena, što je bio važan proces za region“, kaže Mersel Bilali, univerzitetski profesor i savetnik premijera Zorana Zaeva.

Sledeće sedmice, Evropska komisija će objaviti izveštaj o napretku Severne Makedonije i očekuje se da će ovaj izveštaj biti odlučujući za otvaranje pregovora. / ibna /