Severna Makedonija: Državni Savet bezbednosti odlučuje o vanrednom stanju

Severna Makedonija: Državni Savet bezbednosti odlučuje o vanrednom stanju

Savet bezbednosti Republike Severne Makedonije sastaće se danas kako bi doneo odluku o tome da li će biti produženo vanredno stanje u zemlji, kao odgovor na pandemiju COVID-19.

U Severnoj Makedoniji je 18. marta proglašeno 30-dnevno vanredno stanje, dok je Vlada tokom 41. zasedanja Narodne skupštine odlučila da podnese predlog predsedniku Stevu Pendarovskom za produženje vanrednog stanja, zajedno sa izveštajem o akcijama koje su do sada preduzele državne službe, tvrdeći da su potrebne daljnje aktvnosti u borbi protiv širenja koronavirusa.

Predsednik Pendarovski je pre nekoliko dana objavio da su šanse za produženje vanrednog stanja za još 30 dana sigurno velike, jer uprkos činjenici da situacija nije eskalirala, istovremeno se nije poboljšala, što garantuje nastavak ovih ograničenja.

Današnjem sastanku Saveta bezbednosti, pored stalnih članova Saveta, na poziv predsednika Pendarovskog, prisustvovaće i potpredsednik Vlade za evropska pitanja i koordinator za nacionalnu pomoć Bujar Osmani i ministar zdravlja Venko Filipče.

Prvi slučaj koronavirusa prijavljen je 26. februara, dok je saobraćaj u celoj zemlji zabranjen 22. marta / ibna