Severna Makedonija: DUI objavio imena ministara u koalicionoj vladi

Severna Makedonija: DUI objavio imena ministara u koalicionoj vladi

Bujar Osmani biće novi ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Fatmir Besimi biće šef Ministarstva finansija, Naser Nuredini i Kreshnik Bekteshi će i dalje držati ministarstva koja su imali do sada, za zaštitu životne sredine i ekonomiju, a Artan Grubi će biti zamenik ministra političkog sistema i potpredsednik vlade, dok će kasnije biti odlučeno ko će biti ministar za informaciono društvo i upravu. Ovih dana je za tu funkciju razgovarano o imenu bivšeg zamenika ministra finansija, Shiret Elezija.

Ovo su nominacije DUI-ja, nakon postizanja dogovora o formiranju koalicione vlade sa SDSM-om, koji je sinoć objavio predsednik stranke Ali Ahmeti, nakon sastanka Generalnog saveta stranke.

Prema Ali Ahmetiju, prvi put im je bio cilj da imaju albanskog premijera i da su u predizbornoj kampanji naglasili da je takva posvećenost napredak u pravcu jednakosti za bolji život i budućnost svih građana.

„Upravo smo taj cilj zajedno postigli i ispunili istorijski sporazum da vodimo zajedničku vladu. Naš cilj je bio da postignemo ravnopravnost“, rekao je Ahmeti i dodao da je DUI pokušao da dobije podršku drugih albanskih stranaka, ali se nisu odazvale pozivu.

Ranije je najavljeno da će Talat Xhaferi biti predsednik Skupštine u novom sastavu./ibna