Severna Makedonija: Filipče i Kikilias razgovarali o protokolima za bezbedno putovanje

Severna Makedonija: Filipče i Kikilias razgovarali o protokolima za bezbedno putovanje

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče sastao se danas u Atini sa svojim grčkim kolegom Vassilisom Kikiliasom, kako bi razmenili mišljenja o pristupu lečenju i sprečavanju širenja koronavirusa, kao i o izazovima koji su pred dve zemlje postavljeni tokom pandemije, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Sastanak dvojice ministara održan je povodom najave otvaranja granica širom Evrope i regiona, za šta je bila neophodna priprema usaglašenih protokola za putovanja u regionu. Protokoli bi trebali olakšati i ubrzati kretanje putnika.

Nakon sastanka, Filipče rekao je da se razgovor odvijao u izuzetno pozitivnoj atmosferi u kojoj su se oba sagovornika složila da je potrebno obezbediti brz protok preko granica, koje tokom leta postaju izuzetno zauzete, i omogućiti lak pristup zdravstvenim uslugama  za građane ukoliko se zaraze koronavirusom tokom boravka u Grčkoj ili Severnoj Makedoniji.

„Sledeće nedelje dve zemlje će pripremiti nacrte protokola koji će potom biti usaglašeni i potpisani. Šta više, ovi protokoli će biti razmotreni sa drugim susednim zemljama kako bi imali zajedničke pristupe i usluge u regionu koji će značajno olakšati kretanje građana“, navode iz ministarstva.

Ministar Filipče je najavio da bi idućeg utorka trebalo da bude novi sastanak o saradnji sa ministarstvima spoljnih poslova Severne Makedonije i Grčke, gde će se dalje utvrđivati uslovi i pravila kretanja. / ibna