Severna Makedonija: Godišnji izveštaj o napretku ka EU biće objavljen u četvrtak sa amandmanom protiv Bugarske ili bez njega

Severna Makedonija: Godišnji izveštaj o napretku ka EU biće objavljen u četvrtak sa amandmanom protiv Bugarske ili bez njega

Evropski parlament (EK) raspravljaće sutra i glasati o godišnjem izveštaju o Republici Severnoj Makedoniji, na koji su zeleni i socijalisti predložili amandmane koji se odnose na neprimereno i provokativno ponašanje bugarskih vlasti.

Amandmanom se bugarski vladini službenici optužuju za provokativne izjave o istorijskim pitanjima u vezi sa Severnom Makedonijom i poziva bugarske vlasti da ne daju takve izjave uprkos tekućoj izbornoj kampanji u Bugarskoj.

Prijedlog su iznela četvorica evropskih poslanika Tonino Picula (Hrvatska), Tanja Fajon (Slovenija), Andreas Schieder (Austrija) i Marek Belka (Poljska) koji pripadaju socijalističkoj Eurogrupi i Zelenim. U amandmanu se navodi da se „osuđuju nedavne provokativne izjave predstavnika bugarske vlade o istorijskim pitanjima u vezi sa Severnom Makedonijom, što je suprotno duhu Sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom, i pozivaju se bugarske vlasti da se uzdrže od takvih izjava , uprkos trenutnoj predizbornoj kampanji u Bugarskoj“. Istovremeno, drugi amandman pozdravlja zreo i uravnotežen odgovor predstavnika vlade Severne Makedonije na ove izazove.

Bugarski poslanici u Evropskom parlamentu najavili su da će glasati protiv amandmana koje su predložili socijalisti i Zeleni u Izveštaju o napretku Severne Makedonije, koji, prema njihovom mišljenju, sadrže neprihvatljive primedbe u odnosu na Bugarsku.

Evropski poslanik Adrej Kovachev rekao je da je EPP, u znak solidarnosti sa Bugarskom, podržao Bugarsku i podnio dva amandmana na nedostatak napretka u provođenju prethodnih preporuka Evropskog parlamenta o diskriminaciji građana koji otvoreno izražavaju svoj bugarski identitet, snažno ohrabrujući vlasti i civilno društvo da preduzmu odgovarajuće mere za istorijsko pomirenje kako bi se premostile razlike između i unutar različitih nacionalnih i etničkih grupa, uključujući građane bugarskog porekla.

Član Evropskog parlamenta Angel Džambaski iz Konzervativne i reformističke grupe kaže da su „skandalozne korekcije koje su izvršili Zeleni i socijalisti izvršene u poslednjem trenutku i što je još skandaloznije da je predsedavajući Partije evropskih socijalista Sergej Stanšev bugarski predstavnik u EP“.

Ova stranka predlaže skandalozan amandman gde se „EP mora suprotstaviti određenim vladinim liderima i zvaničnicima u Sofiji. To se odnosi na zamenika premijera i ministra odbrane Krasimira Karakačanova, koji je istoričar i predsednik VMRO-a. Vodi potpuno nepomirljivu bitku protiv istorijskih falsifikata koje su širili falsifikatori Skoplja “, rekao je između ostalog Džambaski.

Bugarska socijalistička delegacija u Evropskom parlamentu oštro je reagovala na ono što je rečeno o njihovoj intervenciji u predstojećem Izveštaju o Republici Severnoj Makedoniji, nakon što je VMRO Krasimira Karakačanova optužio socijaliste da su „podneli nacionalno izdajnički amandman“ na glasanje, usred predizborne kampanje u njihovoj zemlji, navodeći da određena politička sila ponovo koristi arsenal laži i klevetničkih spekulacija i slučajeva i podriva moć Bugarske u EU u svoju korist, svoj politički opstanak.

„Prekoračenje parlamentarnog praga može biti politički cilj, ali ne može poslužiti kao izgovor za zloupotrebu bugarskog nacionalnog interesa. Objavljivanje mapa i neprimerenih izjava može povećati stope, ali opšti položaj Bugarske u Evropi čini neprihvatljivim. Zbog takvih događaja naši evropski partneri ne razumeju ponašanje naše zemlje. Stoga ne dobijamo podršku, već nove rezolucije”, kaže se u izjavi bugarske socijalističke delegacije u EP, dodajući da neće podržati amandman jer nije u potpunosti odražavao istorijski i politički kontekst Balkana.

Bugarska potpredsednica Iliana Iotova rekla je juče da poslanici u EP pripremaju neprihvatljiv amandman na rezoluciju o Republici Severnoj Makedoniji. „Amandman je usmeren protiv Bugarske. Bez presedana je da takav dokument sadrži ukor u trenutnoj državi članici “, napisala je Iotova na svom Facebook profilu.

Pozvala je svoje bivše kolege iz grupe socijalista i demokrate u EP da povuku amandman.

„Jezik mržnje i provokativne izjave, kao i zatiranje prava ljudi koji se identifikuju kao Bugari, zaštitni je znak Republike Severne Makedonije. Pripremljeni amandman još jednom potvrđuje neuspeh bugarske države da svojim evropskim partnerima objasni svoj stav o Republici Severnoj Makedoniji“, rekla je Iotova.

Iako su samo savetodavne prirode, izveštaji EP o napretku zemalja kandidata odražavaju sklonost različitih političkih snaga u Evropskom parlamentu.

Ranije juče, povodom učestalog govora mržnje i diskriminacije u Severnoj Makedoniji, bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Sofija očekuje da Skoplje brani pravo svakog građanina na slobodno samoopredeljenje.

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva pozvala je zamenika ambasadora ambasade Severne Makedonije u Sofiji Vladimira Krastevskog na razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kojima su prisustvovali zamenik ministra spoljnih poslova i generalni direktor za Jugoistočnu Evropu, Iva Kruleva, koja je izrazila razočaranje velikom negativnom kampanjom u Republici Severnoj Makedoniji protiv predstavnika Skoplja na Evroviziji 2021, Vasila Garvanlieva”./ ibna