Severna Makedonija: Granice otvorene bez obaveze testiranja ili samoizolacije

Severna Makedonija: Granice otvorene bez obaveze testiranja ili samoizolacije

Svi granični prelazi u Severnoj Makedoniji od danas su u potpunosti otvoreni, kako bi se domaći i strani državljani u zemlji mogli nesmetano kretati, bez ikakvih obaveza da obezbede negativan PCR test ili budu stavljeni u državni karantin.

Odluku je Vlada donela u utorak na osnovu preporuka Komisije za zarazne bolesti. Na istom sastanku, Vlada je odlučila da ponovo otvori Međunarodni aerodrom Skoplje i ohridski aerodrom St. Pavle Apostol, od 1. jula.

Ostaje na snazi lična odgovornost za poštovanje preporuka u vezi sa korišćenjem ličnih zaštitnih sredstava, pravila društvene udaljenosti i česte dezinfekcije.

Prema zdravstvenim zvaničnicima, otvaranje granice ne predstavlja značajan rizik od povećanja broja novih slučajeva, jer najveći rizik dolazi iz lokalnog prenosa. Procenjuje se da otvaranje granice na osnovu mera predostrožnosti (standardna aerodromska kontrola i način na koji nadgledani putnici ulaze u zemlju) minimizuje rizik od povećanja broja obolelih.

Odlukom o potpunom otvaranju granica zemlje, građani Severne Makedonije moći će slobodno putovati u inostranstvo bez obaveze da obezbede negativan PCR test na koronavirus ili budu poslani u obavezni 14-dnevni karantin po povratku u zemlju. Međutim, sa izuzetkom Srbije, Albanije, Kosova i Turske, ova obaveza ostaje za ulazak u neke zemlje u regionu i u državama članicama EU. Za putovanja u EU ostaju na snazi smernice koje je izdala Evropska komisija o otvaranju granice od 1. jula ove godine. Ovu odluku moraju da ponovo razmotre članice ovih dana, zbog povećanja broja potvrđenih slučajeva u zemljama regiona.

Prema riječima zvaničnika Atine, Grčka je do sada ostala u glavnom planu za otvaranje granice 1. jula, a istovremeno je istakla da je to „plan koji se stalno ažurira u saradnji sa evropskim vlastima“.

U međuvremenu, Slovenija i Hrvatska najavile su oštrije mere na granici i vratile dvonedeljnu obavezu karantina za putnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Kosova, s obzirom na epidemiološku sliku u tim zemljama. Bugarska je u međuvremenu produžila vanredno stanje do 15. jula zbog novog talasa koronavirusnih infekcija.

Pre otvaranja granice, na zahtev Centra za upravljanje krizama, Državna sanitarna i zdravstvena inspekcija sinoć je donela odluku o otkazivanju svih radnji nakon rešenja za period od 13. do 25. juna ove godine, za one koji su pod zdravstvenim nadzorom i kućnoj izolaciji te onih u državnoj izolaciji koji su ušli u Republiku Severnu Makedoniju sa negativnim PCR testom COVID-19. / ibna