Severna Makedonija: Grčka potajno odobrava bugarski veto

Severna Makedonija: Grčka potajno odobrava bugarski veto

Severna Makedonija nije dobila nikakvu podršku Atine kao javnu izjavu ili osudu bugarskog veta na njen pregovarački okvir. Grčki zvaničnici odlučili su da ćute iz različitih razloga. Kada je, sada vladajuća, Nova demokratija bila glavna opoziciona partija, žestoko bi se usprotivila Prespanskom sporazumu potpisanom između levičarskog premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. Kada je Kiriakos Mitsotakis došao na mesto premijera, najavio je u ime vlade da će primeniti Prespanski sporazum.

Ali, nikom nije jasno šta se dešava? Memorandume o razumevanju između Severne Makedonije i Grčke, potpisnica Prespanskog sporazuma, tek treba da odobri grčki parlament, s tim da se čini da grčka vlada i ne žuri nešto posebno. Naprotiv, čini se da pokušava usporiti proces.

U septembru su grčki mediji izvestili da Nova demokratija nije mogla da pronađe jednog izvestioca koji bi pozitivno govorio o Prespanskom sporazumu u tri memoranduma koja treba da usvoji grčki parlament. Čini se da niko s desnog krila ne želi biti „žrtva“, što bi moglo imati visoku političku cenu. I čini se da to odgovara Novoj demokratiji. Naročito sada, nakon bugarskog veta u kojem se, zajedno sa Severnom Makedonijom, Albanija pridružila kao još jedan sused Grčke s kojim su odnosi prilično lomljivi.

Kada je američki državni sekretar Mike Pompeo bio u Atini krajem septembra, grčke vlasti prenele su zbunjenu poruku da li je Prespanski sporazum istorijski ili ne. Prvobitno, američko-grčka zajednička izjava citirala je Prespanski sporazum kao „istorijski“. Izjavu je grčko Ministarstvo spoljnih poslova odmah objavilo na engleskom jeziku, ali ne i grčki tekst. Tekst na engleskom jeziku zatim je uređen kako bi se iz Prespanskog sporazuma uklonila fraza „istorijski“, ostavivši samo sledeću rečenicu: „Naglasili su napore Grčke u tom cilju, napominjući kontinuirani značaj Prespanskog sporazuma i kasnije pristupanje Severne Makedonije NATO-u, ističući važnost njegove dosledne primene u dobroj nameri “.

Nijedna strana nije pružila nikakvo objašnjenje za ovu promenu. / ibna