Severna Makedonija: Halkbank AD Skoplje povećala kapital za 20 miliona evra

Severna Makedonija: Halkbank AD Skoplje povećala kapital za 20 miliona evra

„Halkbank AD Skoplje“ u Severnoj Makedoniji povećala je kapital za dodatnih 20 miliona evra, budući da je „Halkbank AS Turkey“, kao glavni akcionar „Halkbank AD Skoplje“, nakon vanrednog sastanka 26. marta svojom odlukom podržava odobrenu dokapitalizaciju u ovom iznosu. Glavni cilj ove dokapitalizacije je, prema saopštenju banke, jačanje njenog bankarskog kapitala i podrška realne ekonomije, posebno ove godine, kada su se povećale potrebe.

U istom saopštenju se ističe da je prošle godine, s početkom krize izazvane Covid-19, „Halkbank AS Turkey“ odmah odgovorio na novu situaciju dokapitalizacijom od 20 miliona evra. To je omogućilo Halkbank AD Skoplje da se izbori sa vanrednim merama koje su nametnute zemlji i njenim građanima – prevremenom otplatom poreza na dobit za 2020. godinu, kasnim plaćanjem obaveza građana i privrede i povećanim pozajmicama.

Prošle godine ukupni zajmovi koje je odobrila Halkbank porasli su za 14,1% u odnosu na decembar prošle godine, što u apsolutnom iznosu iznosi oko 101,2 miliona evra pozajmica, dok su istovremeno depoziti porasli za 18,63%.

„Posebno smo zadovoljni što je Halkbank AD Skoplje, od svog ulaska u bankarski sektor u Severnoj Makedoniji 2011. godine, bila najbrže rastuća banka u zemlji svake godine. Cilj nam je bio da stvorimo stabilnu banku koja bi uvek bila prvi izbor u sektoru, udvostručujući broj naših filijala, broj zaposlenih i uvodeći nove i inovativne usluge zasnovane na potrebama kupaca, i ponosni smo što smo to postigli. Tokom ovih deset godina podstakli smo razvoj bankarskog sistema u zemlji, razvili smo stabilnu banku u pogledu kapitala. Osigurali smo održiv i zdrav rast banke u zemlji. Zahvaljujući iskustvu naše banke, povećaćemo podršku i u bliskoj budućnosti“, rekao je Osman Arslan, izvršni direktor Halkbank AS Turkey.

U saopštenju se takođe navodi da je „Halkbank AD Skoplje“ četvrta najveća banka na tržištu po svojoj imovini. Zahvaljujući svom uspešnom poslovanju, banka je 2020. godinu zatvorila sa aktivom većom od milijardu evra, što je porast od 14% u odnosu na kraj prethodne godine, od čega je 140 miliona evra kapital.

„Stalna podrška koju imamo od naše matične banke mnogo znači Halkbank AD Skoplje i omogućava sprovođenje svih naših planova i aktivnosti. Povećanjem kapitala moći ćemo, kao i do danas, da blagovremeno i na odgovarajući način odgovorimo na potrebe realne ekonomije, posebno u ovom zahtevnom periodu. Na ovaj način dokazujemo da smo čvrsto posvećeni primeni naše strategije za dugoročni razvoj u zemlji“, rekao je Bilal Sujubashi, izvršni direktor„ Halkbank AD Skopje “.

„Halkbank AD Skoplje“, koja ove godine slavi 10 godina uspešnog poslovanja na tržištu Severne Makedonije, tokom ovog perioda je nekoliko puta dokapitalizovana uz podršku svog jedinog akcionara „Halkbank AS Turkei“. „Ova sredstva, zajedno sa profitom banke, koji nisu distribuirani svih ovih godina, ali se ovde reinvestiraju i ostaju u zemlji, važna su podrška finansijskom sektoru i ekonomiji zemlje“, navodi se u saopštenju, navodi Novinska agencija MIA. / ibna