Severna Makedonija: Heiko Maas uručio Zoranu Zaevu nagradu FES

Severna Makedonija: Heiko Maas uručio Zoranu Zaevu nagradu FES

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev primio je u Berlinu nagradu Friedrich Ebert Stiftung (FES) 2020 za ljudska prava.

Zoranu Zaevu priznanje su odali i evropski političari tokom ceremonije koju je organizovala Fondacija Friedrich Ebert, a nagradu je uručio ministar spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Heiko Maas.

Predsednik Fondacije Friedrich Ebert, Kurt Beck, naglasio je da je izuzetno važno ono što je premijer Zaev učinio za Severnu Makedoniju i Evropu, jer je njegov doprinos ljudskim pravima, posebno kroz koncept „Jedno društvo za sve“, doprinos vrednosti Evropske unije.

Ministar spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke Heiko Maas u svom govoru na ceremoniji dodele izjavio je da je Zoran Zaev doneo dostojanstvo demokratije svojoj zemlji kao prvi korak ka Evropi.

Maas je naglasio da će njegova zemlja, zajedno sa Severnom Makedonijom, nastaviti da radi narednih dana na postizanju dogovora oko prve međuvladine konferencije tokom nemačkog predsedavanja. Savezni ministar spoljnih poslova Heiko Maas naglasio je da politika premijera Zorana Zaeva budi nade za mnoge nerešene sukobe u ovom svetu i da nagradu dodeljuje reformatoru, dalekovidom političaru i, pre svega, Evropljanu.

Na ceremoniji je predstavljeno mnogo video zapisa sa čestitkama i vrlo snažnim emotivnim porukama za Zorana Zaeva.

Bivši grčki premijer Aleksis Cipras naglasio je da politička dostignuća Zorana Zaeva govore sama za sebe. Istakao je važne političke reforme, istorijski Prespanski sporazum, Sporazum o saradnji i prijateljstvu sa Bugarskom, početak pregovora sa EU.  Cipras je naglasio da su Zaevljeve akcije pokazale hrabrost i liderske sposobnosti koje su promenile sudbinu njegove zemlje i sudbinu Zapadnog Balkana i izrazio nadu da će te vrednosti slediti i više evropskih lidera.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Priština-Beograd i zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao je u video snimku da ga je Zoran Zaev podsetio na izjavu Nelsona Mandele da se stvari uvek čine nemogućim dok se ne dogode, ali da je Zaev, hrabrim i odgovornim liderstvom, nemoguće učinio stvarnim, jer je smislio rešenja tamo gde su drugi videli nepremostive prepreke.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasila je da je Zoran Zaev bio jedan od onih lidera koji se usredsredio na budućnost i tako promenio tok istorije i Severnu Makedoniju odveo tamo gde joj je mesto, u EU.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev doniraće novac od nagrade za ljudska prava Fondu zdravstvene solidarnosti Severne Makedonije za borbu protiv COVID-19./ ibna