Severna Makedonija: Hitna finansijska pomoć za mala i srednja preduzeća

Severna Makedonija: Hitna finansijska pomoć za mala i srednja preduzeća

Hitna finansijska podrška za održavanje likvidnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i subvencionisanje doprinosa za april, maj i jun deo su prvih mera koje će Vlada u Skoplju preduzeti da bi se pozabavila efektima koronavirusa na privredu.

Razvojna banka Severne Makedonije obezbedila je 5,7 miliona evra za mala i srednja preduzeća, na čiju je ekonomsku aktivnost uticao COVID-19. Zavisno od broja zaposlenih, svaka kompanija može dobiti od 3 do 30 hiljada eura. Male kompanije sa do 10 zaposlenih dobiće kredite od 3 do 5 hiljada evra, kompanije sa 10 do 50 zaposlenih od 10 do 15 hiljada evra, a srednja preduzeća sa 50 do 250 zaposlenih dobiće kredite od 15 do 30 hiljada evra.

“Krediti su beskamatni, sa grejs periodom od šest meseci i rokom otplate od 24 meseca”, rekla je potpredsednica Vlade za ekonomska pitanja Mila Carovska danas na konferenciji za novinare.

Druga mera odnosi se na podršku za isplatu zarada. Doprinosi za plate biće subvencionisani za mesece april, maj i jun u oblastima turizma, ugostiteljstva, saobraćaja i kompanija koje su pogođene Vladinim merama.

„Subvencionisaćemo doprinose zaposlenih do 50% prosečne plate koju kompanija isplaćuje, bez smanjenja broja zaposlenih ispod broja zaposlenih u februaru, bez isplate dividendi, bez isplate naknada i bonusa nakon stupanja mere na snagu. Samo kompanije koje su ostvarile profit kao rezultat svog poslovanja u 2020. godini će učestvovati u 50% subvenciji“, rekla je Carovska.

Sve mere su, kako je objasnila Carovska, usvojene u saradnji sa privrednim komorama i stručnjacima iz različitih oblasti.

„Zajedno smo smislili niz mera i to radimo u ranoj fazi krize. Započinjemo sprovođenjem mera za zajedničko rešavanje ekonomskog uticaja koronavirusa i uravnoteženje poslovne i državne likvidnosti“, rekla je Carovska.

Preporučuje se da fabrike reorganizuju radno vreme tako da ima što manje zaposlenih a nakon svake smene preporučuje se dezinfekcija.

Ministarka finansija Nina Angelovska, pozivajući se na prognoze međunarodnih organizacija, rekla je da se najveći šok za ekonomiju očekuje u drugom kvartalu godine, a određeno poboljšanje očekuje se u trećem kvartalu.

Ona je naglasila da je kao ministar finansija odustala od plate dok su na snazi mere za rešavanje krize.

„Vreme je da svi mi damo sve od sebe. Vreme je za solidarnost i humanost“, rekla je ministarka Angelovska./ibna