Severna Makedonija i Turska jačaju bilateralne veze

Severna Makedonija i Turska jačaju bilateralne veze

Severna Makedonija i Turska teže jačanju saradnje na svim nivoima, saopštilo je u ponedjeljak predsedništvo Severne Makedonije.

Predsednik Velike turske nacionalne skupštine Mustafa Šentop sastao se u ponedeljak sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim u glavnom gradu Skoplju.

Tokom sastanka, Šentop i Pendarovski razmenili su mišljenja o mogućnostima za saradnju na svim nivoima između Turske i Severne Makedonije u duhu jake prijateljske saradnje.

Pendarovski je rekao da dve zemlje doprinose stabilnosti i bezbednosti u regionu svojim savezništvom u NATO-u.

Šentop i Pendarovski izrazili su nadu u produbljivanje bilateralnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući i međuparlamentarnu saradnju.

Tokom sastanka razmenjeni su stavovi i informacije o trenutnoj situaciji u obe zemlje i opštoj situaciji u regionu u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Pendarovski je takođe izrazio zahvalnost na podršci Turske u Severnoj Makedoniji i naglasio da su solidarnost, saradnja i uzajamna podrška država važan preduslov za uspešno rešavanje efekata pandemije.

Šentop je stigao u Severnu Makedoniju na proslavu Dana turskog jezika. Takođe se sastao sa kolegom Talatom Xhaferijem i premijerom Zoranom Zaevom.

Predsednik Velike nacionalne skupštine Tursketa kođe je otvorio izložbu pod nazivom „Istorijska avantura turskog streličarstva“, koju su organizovali turski Institut Yunus Emre (IEE) i Fondacija za streličarstvo. / ibna