Severna Makedonija: Istoričari se ograđuju od izjava premijera o “istorijskom revizionizmu”

Severna Makedonija: Istoričari se ograđuju od izjava premijera o “istorijskom revizionizmu”

Intervju premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva za bugarsku novinsku agenciju BGES izazvao je oštre reakcije među istoričarima koji su članovi Istorijskog odbora Severna Makedonija i Bugarska. Nekoliko članova komisije iz Severne Makedonije osudilo je Zaevove stavove i distanciralo se od njih. Prema informacijama Dojče velea, najmanje tri člana Komisije su se ogradila od onoga što je rečeno u intervjuu premijera Severne Makedonije.

Stav istoričara Severne Makedonije je da se „protive izjavama koje sadrže elemente istorijskog revizionizma koji podrivaju osnovne temelje Evrope“.

Prva je reagovala istoričarka Ljubica Spaskovska, koja je na svom Fejsbuk profilu pozvala političare da ne komentarišu pitanja koja ne razumeju. Kasnije se sa njom složio istoričar Ognen Vangelov.

„Kao član iz Severne Makedonije u Komisiji, lično se distanciram i osuđujem nedavne izjave premijera i pozivam političare da se uzdrže od navoda i komentara koji su im nepoznati i koji ne pripadaju njihovoj oblasti znanja i stručnosti“, rekla je istoričarka Spaskovska. Za nju je izuzetno kontroverzna procena da li su Bugari bili (ili nisu) stanovnici Severne Makedonije u Drugom svetskom ratu.

„Kroz zapadnu istoriografiju i na polju javne istorije termin okupacija je opšteprihvaćen i mirovni sporazum potpisan sa saveznicima, uključujući Severnu Makedoniju kao deo Jugoslavije 1947. godine, što govori mnogo o ulozi Bugarske u Drugom svetskom ratu“, primetila je Spaskovska. / Ibna