Severna Makedonija: Istorijske kvalifikacije za EURO, Zaev dočekao igrače

Severna Makedonija: Istorijske kvalifikacije za EURO, Zaev dočekao igrače

Hiljade ljudi izašlo je na ulice gradova u Severnoj Makedoniji u četvrtak uveče  da bi prvi put u istoriji fudbalske reprezentacije Severne Makedonije proslavili kvalifikaciju u finale Evropskog prvenstva, pošto je državnja reprezentacija sinoć u nock-out utakmici u Tbilisiju pobedila Gruziju 1-0 golom Gorana Pandeva.

Fudbalsku reprezentaciju Severne Makedonije, koja je sinoć sletela u Prištinu iz Tbilisija, dočekao je u ranim jutarnjim satima na graničnom prelazu Blace premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Zaeva su u Blace pratili prvi potpredsednik vlade Artan Grubi i direktor Omladinske i sportske organizacije Naumče Mojsovski.

„Velika je radost koju ste doneli našoj zemlji. Ova radost potekla je od junaka makedonskog fudbala koji su ostavili srce na terenu u Tbilisiju i doneli pobedu koju dosadašnja istorija Severne Makedonije ne pamti, sa kojom će fudbalska reprezentacija Severne Makedonije učestvovati na Evropskom fudbalskom prvenstvu. Širom zemlje svi građani severne Makedonije dele radost zbog uspeha nacionalne fudbalske reprezentacije.

Cilj za sve, pobeda za sve. To se dešava kada Makedonci, Albanci, Turci igraju zajedno sa istim dresovima, sa istom zastavom za zajedničku domovinu. To pokazuje da samo zajedno možemo biti svi za jednog i jedan za sve“, rekao je Zaev na sastanku sa igračima.

Dodao je da su došli sa Grubijem da ih pozdrave i podele radost i čast, ali i da im kažu da će u ime vlade i građana svi članovi nacionalne fudbalske reprezentacije dobiti po 10.000 evra kao bonus.

„Ovo je uspeh koji zaslužuje puno proslave, ali moram da vas pozovem da vas i sve ostale pozovem da u ovom trenutku poštujemo zaštitne mere COVID-19 koje zabranjuju okupljanja. Još jednom čestitam. Želimo vam uspeh i zdravlje! Živeo fudbal Severne Makedonije! “, Rekao je premijer Zoran Zaev.

Zahvaljujući se na prijemu u ranim jutarnjim satima, kapiten reprezentacije Goran Pandev naglasio je da je od početka verovao u svoj tim i da je ovo velika radost.

„Doživljavam Evropsko prvenstvo u 38. godini i ovo mi je najveća radost. Znam da smo prevalili dug put do evropskog prvenstva, ali od početka sam verovao u ove momke, deca su to zaista zaslužila i na kraju mi igrači konačno uživamo u evropskom prvenstvu. Naš san se ostvario, ali mi još uvek nismo shvatili šta smo uradili i kakav je to veliki uspeh“, rekao je Pandev. / Ibna