Severna Makedonija: Izbori za predsednika SDSM 21. marta, kongres stranke 16. maja

Severna Makedonija: Izbori za predsednika SDSM 21. marta, kongres stranke 16. maja

Centralno veće SDSM, vladajuće stranke u SEvernoj Makedoniji, održalo je dvadesetu sednicu telekonferencijom u sredu uveče. Na dnevnom redu bila su različita pitanja u vezi sa trenutnim procesima koji se odvijaju u stranci, unutrašnjim promenama, modernizaciji i demokratizaciji, kao i mnoga važna socijalna pitanja od interesa za građane.

Centralno veće je odobrilo izveštaj koji je podneo generalni sekretar stranke Ljupčo Nikolovski, o postupku koji je sproveden radi informisanja članova i aktivne registracije, navodi se u saopštenju stranke.

Zajednička ocena je da je proces informisanja bio uspešan. SDSM ima preko 80.000 članova, socijaldemokratska porodica je prilično velika, jaka i ujedinjena. SDSM je prvi koji je uveo promene; menja se da bi bolje služio građanima i državi.

Sledeći korak su prvi neposredni unutarstranački izbori zakazani za 21. mart, na kojima će svi aktivno registrovani članovi birati predsednika SDSM-a.

Ovo je vrhunac unutarstranačke demokratije i donosi novu dodatnu vrednost našem demokratskom društvu, kaže se u saopštenju za štampu.

Posle prvih neposrednih izbora, Centralno veće je odlučilo da 16. maja 2021. održi 26. kongres SDSM.

U ovom slučaju, Centralni komitet je odobrio Pravilnik i Program postupka, način i kriterijume za kandidaturu i izbor članova Centralnog i Nadzornog odbora SDSM. Ovlastio je Izvršni komitet da odredi dnevni red, vreme, mesto i način Konferencije, uzimajući u obzir situaciju sa koronavirusom.

Što se tiče aktuelnih socijalnih pitanja, predsednik Zaev rekao je da vladin prioritet ostaje zaštita zdravlja građana, ekonomski razvoj, borba protiv korupcije i kriminala, kao i nastavak reformi i napretka u zemlji.

Broj novih slučajeva koronavirusa ponovo se povećava i zbog toga se preduzimaju nove mere. Vakcine su u velikom broju naručene od različitih proizvođača za koje se očekuje da stignu u zemlju, a postupak vakcinacije zdravstvenih radnika je uspešan. Država je spremna za brzo sprovođenje masovne imunizacije stanovništva.

U pogledu vladavine zakona i borbe protiv korupcije u novije vreme, potvrđena je snažna politička volja i otkrivene sve laži koje širi opozicija. SDSM je pokazao snažnu posvećenost pravdi, odlučnosti i stabilnosti, borbi do korupcije do kraja. Pravda je tu, a onaj ko je prekršio zakon, suočiće se sa odgovornošću, rekao je predsednik stranke i premijer.

Sa ekonomske tačke gledišta, očigledno je da mere i politike koje je preduzela Vlada predvođena SDSM-om daju rezultate. Svi ekonomski parametri potvrđuju da postoji porast prosečnih zarada i izvoza, privreda se vraća u stabilne osnove.

U vezi sa trenutnom političkom situacijom, predsednik Zaev je istakao da je parlamentarna većina stabilna sa perspektivom daljeg razvoja i ocenio saradnju u vladinoj koaliciji kao vrlo dobru.

U vezi sa predstojećim lokalnim izborima i izmenama Izbornog zakona, predsednik Zaev je potvrdio stav da je SDSM naklonjen izbornoj jedinici i podržava uvođenje otisaka prstiju tokom glasanja. Međutim, sve ovo zahteva izmene Izbornog zakona koje moraju biti usvojene konsenzusom, bez glasanja.

Predsednik Zaev je istakao da je procesom informisanja, sa prvim unutrašnjim partijskim izborima, SDSM postavio nove standarde i najavio da će se nakon 26. kongresa slediti nove politike, koje će postaviti nove standarde i pružiti dodatnu vrednost zainteresovanim građanima i državi. / ibna