Severna Makedonija izdala međunarodnu poternicu za Sašom Mijalkovim

Severna Makedonija izdala međunarodnu poternicu za Sašom Mijalkovim

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije raspisalo je u ponedeljak popodne međunarodnu poternicu za bivšim šefom UBK Sašom Mijalkovom, koji je nestao u nedelju popodne, pošto policija nije uspela da mu uruči odluku o kućnom pritvoru, koja je izrečena kao mera predostrožnosti Krivičnog suda na zahtev tužioca.

Nestanak bivšeg moćnog saveznika Nikole Gruevskog i bivšeg člana VMRO-DPMNE izazvao je buru reakcija kako na političkom nivou, tako i na društvenim mrežama.

Sašo Mijalkov jedan je od optuženih za ilegalno prisluškivanje telefona više od 20 hiljada građana tokom perioda 2008-2015. Prema optužnici, putem tri sistema za nadzor komunikacija od strane UBK, nezakonito je nadgledano 4.286 telefonskih brojeva za koje nisu izdate sudske naredbe.

U svojoj završnoj izjavi o slučaju “Tvrđava Target”, kako je pozvan skandal sa prisluškivanjem, tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu za Sašu Mijalkova odlukom koja će biti objavljena u petak, 26. februara.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski pozvao je na što bržu istragu načina na koji je Sašo Mijalkov pobegao, kako bi se rasvetlio slučaj i utvrdilo da li postoje propusti nadležnih organa da preuzmu odgovornost.

„Takav razvoj događaja je neprihvatljiv za zemlju koja čeka da započne pristupne pregovore sa Evropskom unijom i naporno radi na reformi pravosuđa i izgradnji poverenja u vladavinu zakona. Ovo diskredituje napore i nade za borbu protiv kriminala i korupcije na najvišim nivoima“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije naglasio je da su institucije morale da preduzmu sve mere kako bi sprovele odluku o stavljanju bivšeg direktora UBK u kućni pritvor.

„Građani zahtevaju odgovornost, i krivičnu i moralnu. Borba za vladavinu zakona znači da svako ko je prekršio zakon mora biti kažnjen“, naglasio je predsednik Pendarovski.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksander Nikoloski na konferenciji za štampu okrivio je Vladu za bekstvo Saše Mijalkova, rekavši da je glasina o koaliciji između Zaeva i Mijalkova sada postala stvarna.

„Savez Zorana Zaeva i Saše Mijalkova u oktobru 2018. godine, sada je potvrđen. U oktobru 2018. godine, kada smo zbacili Mijalkova iz VMRO-DPMNE, javno smo izjavili da postoji tajni savez, koji je ne samo ove tri godine, već i pre 15 godina radio na uništavanju Makedonije“, rekao je Nikoloski.

„Nagrada je stigla ovog vikenda, omogućavajući mu da izbegne pravdu. Trenutno imamo begunca. Spasovski ćuti, Šekerinske nema nigde, a Zaev prebacuje odgovornost“, rekao je Nikoloski.

„Makedonijom upravlja zločinački savez. Zbog toga čekamo da on bude izveden pred lice pravde u naredna 24 sata“, rekao je Nikoloski dodajući da nije očekivao da će to učiniti.

„Očigledno postoji dogovor o uslovima pod kojima mu je dozvoljeno da pobegne ili pregovara o uslovima pod kojima će biti izručen. Tako da ne očekujem da bude predat. Ova vlada mora danas podneti ostavku“, rekao je Nikoloski.

Stejt department je takođe zauzeo stav o bekstvu Saše Mijalkova izjavom njegovog portparola Glasu Amerike, gde je primetio da smo „upoznati sa izveštajima i pomno pratimo situaciju“ ./ ibna