Severna Makedonija izrazila spremnost da primi izbeglice iz Afganistana

Severna Makedonija izrazila spremnost da primi izbeglice iz Afganistana

Severna Makedonija izrazila je spremnost da prihvati zahtev SAD da primi civile, izbeglice iz Avganistana.

Premijer te zemlje Zoran Zaev rekao je da je Severna Makedonija obavestila Sjedinjene Države da im stoje na raspolaganju za pomoć u spasavanju civila iz Avganistana.

„Avganistan se suočava sa humanitarnom katastrofom i zato smo mi, kao vlada, obavestili naše strateške partnere, Sjedinjene Države, da ostajemo na raspolaganju da pomognemo u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama. S ciljem spašavanja lokalnog stanovništva, najavili smo nameru da prihvatimo i primimo civilno stanovništvo iz Afganistana, koje je zadnjih 20 godina radilo na očuvanju mira u ovoj zemlji i pružalo pomoć savezničkim snagama NATO-a u zemlji. Takođe ćemo prihvatiti radnike iz humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava u Avganistanu”, rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je spremna da obezbedi smeštaj u hotelima i odmaralištima, dok će posao i troškove tokom njihovog boravka do obezbeđenja stalne destinacije u potpunosti pokriti SAD.

Vlade Albanije i Kosova takođe su izrazile spremnost da privremeno smeste civilno stanovništvo iz Avganistana, na zahtev Sjedinjenih Država./ Ibna

Izvor: skopjenevs.mk