Severna Makedonija je i dalje ilegalna ruta za migrante

Severna Makedonija je i dalje ilegalna ruta za migrante

Severna Makedonija je i dalje tranzitna zemlja za migrante sa Bliskog Istoka koji imaju nameru da se domognu zemalja Evropske unije. Većina ih u zemlju ulazi preko ilegalnih ruta.

Njihov broj nije poznat, dok su u migrantskom kampu Tabanoc sada samo 22 imigranta iz Afganistana, Pakistana, Sirije itd.

Sa svoje strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da je na terenu i da sprečava ilegalne imigrante.

Tokom vikenda policija je otkrila 45 ilegalnih imigranata koji su transportovani kamionom prema granici sa Srbijom. Otkriveni su na autoputu Veles-Skoplje i privedeni, dok je dvadesetosmogodišnji vozač zadržan u policiji.

MUP kaže da su tokom saradnje sa policijama prijateljskih zemalja, koje zajednički patroliraju na južnim granicama Severne Makedonije, preduzeli sve neophodne mere da spreče ilegalne prelaske granice. Od početka godine, sprečeno je više od 50 slučajeva krijumčarenja imigranata a zabeleženo je preko 15 700 ilegalnog prelaska granice. Kazne za one koji transportuju imigrante su visoke, od jedne do pet godina zatvora za odrasle imigrante, dok su za decu još i više, ali cene od 500 do 1000 evra po migrantu dovoljan su razlog za neke da se upuste u rizik.

Direktor Centra za upravljanje krizom, Agron Buxhaku, kaže da se sa OSCEom radi na izradi “velikog rezervnog plana” za slučaj većeg priliva imigranata i izbeglica prema Evropi.

“Dobro smo se nosili sa situacijom u kojoj smo imali 10 do 15 hiljada izbeglica dnevno. Sada smo naučili veliku lekciju. Novost je da će sve više i više izbeglica dolaziti u Tursku i Grčku, ali smo ovaj put više voljni da sarađujemo sa međunarodnim institucijama i NVO koje su dale veliki doprinos i nadam se da će ga davati i u budućnosti,” rekao je Buxhaku.

Mersiha Smailović, iz organizacije civilnog društva “Legis”, veruje da nema opasnosti od većeg talasa izbeglica. Međutim, policijske patrole države i one iz zemalja EU nastavljaju da paze na južne granice sa Grčkom, kako bi sprečili ilegalne prelaske./ibna