Severna Makedonija: Još uvek postoji skepticizam oko pokretanja pregovora o pridruživanju u junu

Severna Makedonija: Još uvek postoji skepticizam oko pokretanja pregovora o pridruživanju u junu

U Severnoj Makedoniji raste skepticizam u vezi datuma početka pregovora o pridruživanju EU. Politički analitičari kažu da će to više zavisiti od konsenzusa zemalja članica, nego od pozitivne preporuke koju Evropska komisija može ponuditi.

Dok vladajuća koalicija kaže da se sve radi na pravovremenom okončanju reformi, opozicione stranke smatraju da zemlja neće uspeti dobiti datum u junu.

Ministar spoljnih poslova, Nikola Dimitrov, i zamenik premijera za evropske integracije, Bujar Osmani, nalaze se u Briselu kako bi lobirali za pozitivnu odluku u junu.

“Dosta smo postigli i nastavićemo da intenziviramo napore zajedno sa našim partnerima kako bismo otvorili nove evropske perspektive za zemlju”, rekao je Dimitrov.

Bivši ministar vanjskih poslova i poslanik VMRO-DPMNE, Antonio Milososki, kaže da zemlja neće moći otvoriti pregovore o pridruživanju u junu.

“Neki od razloga za to imaju veze sa činjenicom da imamo selektivni pravosudni sistem i da nema reformi u administraciji”, kaže Milososki, dodajući da Francuska, Holandija i Danska trenutno smatraju da Severna Makedonija i Albanija ne bi trebale dobiti datum početka pregovora o pristupanju.

Lupčo Petkovski iz Centra za evropsku strategiju “Eurothink” kaže da je na zemljama članicama da postignu ili ne postignu dogovor.

“Albanija je problematičnija nego mi, jer smo kao zemlja uspeli rešiti sporove koje smo imali s našim susedima i uspeli smo pokrenuti niz reformi. Međutim, imam informaciju da neke moćne zemlje poput Francuske neće pristati na otvaranje pregovora o pridruživanju”, rekao je Petkovski.

Najnovija istraživanja javnog mnenja pokazuju da je porastao broj ljudi koji su skeptični u pogledu otvaranja pregovora o pridruživanju sa EU. / ibna /