Severna Makedonija: Kipar podržava odluku o pregovorima o pristupanju

Severna Makedonija: Kipar podržava odluku o pregovorima o pristupanju

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski primio je u sredu ministra spoljnih poslova Republike Kipar Nikosa Christodoulidesa.

Tokom sastanka, premijer Spasovski naglasio je svoje lično, ali i zadovoljstvo Vlade, nedavnim uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Republikom Kipar, ističući da je izuzetno važno za vlade dve zemlje da teže razvoju saradnje u svim oblastima uz obostrani interes.

Takođe je pomenuto da je Severna Makedonija spremna da u potpunosti intenzivira procese razvijanja dobrih prijateljskih i sveobuhvatnih odnosa sa Kiprom, pa je u tom pogledu potpisivanje sporazuma koji se odnosi na dvostruko oporezivanje između dve zemlje predstavljalo prvu inicijativu.

Premijer Severne Makedonije naglasio je da se poseta kiparskog ministra spoljnih poslova poklapa sa jučerašnjim izveštajem Evropske komisije o napretku Severne Makedonije, dodajući da ovaj izveštaj predstavlja priznanje zemalja koje su uvek podržavale Severnu Makedoniju na njenom putu ka EU integracijama, uključujući Republiku Kipar.

Oliver Spasovski naglasio je da je izveštaj Evropske komisije preneo ohrabrujuću poruku da će se sve države članice EU dogovoriti o pozitivnoj odluci da pregovori započnu što pre, u znak priznanja što su reforme i politička odgovornost ostali verni evropskim vrednostima, ali i da odlučnosti da sprovede Sporazum iz Prespe i Sporazum sa Bugarskom.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides izrazio je uverenje da će njegova zemlja podržati, kao i do sada, odluku o pokretanju pregovora o pristupanju EU sa Severnom Makedonijom, ne samo zbog tekućih reformskih procesa, već i zbog dosledne primene sporazuma sa Grčkom i Bugarskom. / ibna