Severna Makedonija: Lideri VMRO-DPMNE odlučili da izađu na ulice umesto da organizuju konferenciju

Severna Makedonija: Lideri VMRO-DPMNE odlučili da izađu na ulice umesto da organizuju konferenciju

Nova vlada Severne Makedonije dobila je od opozicije samo 10 dana „grejs perioda“, umesto očekivanih 100 dana političkog primirja.

Izgleda da VMRO-DPMNE ovog puta ne namerava da bude konstruktivna opozicija, pošto je Igor Janušev novoj vladi pretio političkim paklom, a Aleksandar Nikoloski najavio masovne proteste koji će početi ovog meseca, kako je i rekao tokom elaborata premijera Zoran Zaev u Narodnoj skupštini.

VMRO-DPMNE izabrao je da danas bude prvi dan protesta, dan nakon proslave 29. godišnjice nezavisnosti zemlje. Dakle, nova vladajuća koalicija SDSM i DUI, izabrana 31. avgusta, dobila je od opozicije samo 10 dana „grejs perioda“, umesto očekivanih 100 dana političkog primirja, nakon osam meseci vladavine prelazne vlade Olivera Spasovskog .

Nastavak koalicije SDSM i DUI jedan je od argumenata koje je opozicija koristila za ideju da izađe na ulice odmah nakon uspostavljanja novih institucija zakonodavne i izvršne vlasti u zemlji nakon opštih izbora 15. jula.

Prvi u nizu protesta koje je najavila VMRO-DPMNE biće održan zbog povećanja cena električne energije, odluke koju je donela Regulatorna komisija za energetiku krajem jula, uoči početka pregovora o sastavu nove vlade. Od tada su se održali politički protesti u nekoliko gradova širom zemlje, a VMRO-DPMNE će sada pokušati da se pridruži gradskom nezadovoljstvu zbog porasta cena električne energije za 7,4%.

Drugi argument VMRO-DPMNE za neposredne ulične proteste je da je u drugim zemljama u regionu poslednjih meseci nezadovoljstvo antidemokratskim ograničenjima lokalnih vlasti donelo veliku mobilizaciju. Međutim, ovaj argument nije dovoljno jak ako, na primer, uzmemo u obzir da u Crnoj Gori zapravo postoje sukobi između pristalica aktuelne opozicije i sadašnje vladajuće stranke koja je na vlasti više od tri decenije (nešto slično događajima u Severnoj Makedoniji u periodu posle izbora 2016. godine, kada VMRO-DPMNE nije dao vlast) ili da je u Bugarskoj među glavnim pristalicama protesta protiv vlade Bojka Borisova predsednik Rumen Radev, koji se oslanja na opoziciju BSP .

U svakom slučaju, protesti koje je najavilo rukovodstvo VMRO-DPMNE su legitimni, kako je ocenio Zaev, iako se, s druge strane, može sumnjati da je politički korektno izaći na ulice u ovom periodu. Čak i ako zaobiđemo činjenicu da stara-nova vlada tek započinje svoj rad, može se istaći da je to vrlo neprimeren trenutak, jer protesti počinju u trenutku kada se očekuje da će se sve političke snage zemlje usredsrediti na čekanje za početak pristupnih pregovora Nove Makedonije u EU do kraja godine, te održavanjem prve međuvladine konferencije sa Unijom tokom nemačkog predsedavanja.

Mickoski je u jučerašnjem govoru povodom Dana nezavisnosti rekao da 29 godina kasnije govorimo o istim ciljevima kao i kada je država stvorena, istovremeno zaboravljajući činjenicu da Severna Makedonija slavi godišnjicu nezavisnosti kao članica NATO-a i kao država prvi put pre početka pregovora sa EU.

Zaev je, s druge strane, na centralnoj proslavi ponovo pozvao opoziciju da ostavi po strani uskogrudnost, kako je rekao, i pokaže institucionalno ponašanje.

Međutim, sudeći po protestu najavljenom za popodne, Mickoski verovatno trenutno ne namerava da sluša svog glavnog političkog protivnika. Suprotno tome, nekoliko mera koje je opozicija preduzela tokom ovog perioda pokazuju da su bliže radikalizaciji nego pokazivanju konstruktivne saradnje sa vladajućim strankama.

Iako je osvojio manje glasova i dva mesta manje od SDSM-a, Mickoski ne namerava da sluša nezadovoljne članove VMRO-DPMNE koji zahtevaju vanredni kongres kao i glasanje o poverenju poraženom rukovodstvu stranke. Umesto da održi kongres pred delegatima, Mickoski je odlučio da izađe na ulice i započne borbu protiv stare-nove koalicione vlade SDSM-a i DUI-a izvan institucija. U tom smislu, današnji protest biće prvi test dinamičnosti opozicionih mobilizacija neposredno nakon novog izbornog poraza koji je pretrpelo aktuelno rukovodstvo stranke, a koje je donelo nove unutarstranačke sporove. / Ibna