Severna Makedonija: Macron i Pompeo čestitali Dan nezavisnosti

Severna Makedonija: Macron i Pompeo čestitali Dan nezavisnosti

Predsednik Francuske Emmanuel Macron, povodom 8. septembra, Dana nezavisnosti Severne Makedonije, uputio je predsedniku države Stevu Pendarovskom četitku u kojoj je naglasio da „imate svu moju podršku evropskoj perspektivi Severne Makedonije“ .

U svojoj poruci Emmanuel Macron između ostalog navodi:

„Izražavam svu svoju solidarnost, kao i solidarnost Francuza sa narodom Severne Makedonije, koji je takođe pogođen pandemijom Covid-19. Takođe izražavam iskrenu zahvalnost za pomoć u repatrijaciji francuskih i evropskih građana na početku krize“.

„Nadam se da će naši bilateralni odnosi i dalje jačati. Francuska strategija za Balkan predviđa pojačanu podršku Francuske za ekonomski i socijalni razvoj regiona, zahvaljujući predstojećim aktivnostima Francuske razvojne agencije u Severnoj Makedoniji na polju održivog razvoja.

Ova godina bila je važna prekretnica u evroatlantskom zbližavanju Severne Makedonije, koja je 27. marta 2020. postala 30. članica Atlantskog saveza. Pozdravljam odluku Saveta Evropske unije od 25. marta da započne pregovore o pristupanju sa vašom zemljom”.

Budite uvereni da imate svu moju podršku evropskoj perspektivi Severne Makedonije. Nakon odluke Saveta od 25. marta, nadam se da će pregovarački okvir biti uspostavljen što je pre moguće. Francuska će nadgledati da li na adekvatan način odražava novu metodologiju proširenja i nastaviće da podržava neophodne reforme u Severnoj Makedoniji, kako bi napredovala ka Evropskoj uniji, posebno u oblasti vladavine prava, koja predstavljaju jezgro evropskih vrednosti“, zaključuje se u poruci Emmanuela Macrona.

Stejt department je takođe  povodom Dana nezavisnosti izdao saopštenje u kojem je Majk Pompeo čestitao Severnoj Makedoniji.

„Dok Severna Makedonija slavi svoju nezavisnost, šaljem pozdrave i najbolje želje u ime vlade Sjedinjenih Država i američkog naroda.

Ove godine možemo da čestitamo Severnoj Makedoniji, koja je postala 30. članica NATO-a, i pozdravljamo posvećenost vaše zemlje regionalnom i globalnom miru i bezbednosti koji se ogleda u ovom ogromnom dostignuću. Ohrabreni smo napretkom koji ste postigli na vašem putu ka članstvu u EU i nastavićemo da podržavamo vaše napore na približavanju evropskim integracijama. Nedavni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji bili su mirni i uspešni, u do sada neviđenim okolnostima, i pozivamo vas da sledite demokratske ideale, transparentnost i jačanje vladavine zakona. Vaša dostignuća pomoći će u oblikovanju budućeg pravca regije Zapadnog Balkana.

Dok slavite, želim svim stanovnicima Severne Makedonije da budu bezbedni i zdravi u vreme kada zajedno radimo na prevazilaženju izazova koje postavlja pandemija COVID-19. Sjedinjene Države stoje uz Severnu Makedoniju kao stabilni saveznik“, zaključio je Mike Pompeo./ ibna