Severna Makedonija: Male šanse za početak pregovora ove godine

Severna Makedonija: Male šanse za početak pregovora ove godine

Nekoliko visokih diplomata iz zemalja članica EU potvrdilo je MIA da će Bugarska gotovo sigurno blokirati Severnu Makedoniju na sledećem Savetu ministara Unije, za koji se očekuje da će na kraju odobriti pregovarački okvir.

Ambasadori država članica EU sastali su se danas u Briselu kako bi razmotrili zaključke koje će ministri za evropske poslove usvojiti 8. decembra.

Zaključak o mogućnosti uključivanja datuma za prve međuvladine konferencije Albanije i severne Makedonije uklonjen je zbog veta Sofije na Skoplje. Datumi će biti uključeni u sam pregovarački okvir kada budu odobreni, objasnili su diplomate EU.

„S obzirom na situaciju, mogu da kažem da postoji malo nade za međuvladinu konferenciju i početak pregovora sa Severnom Makedonijom ove godine zbog bugarskog veta“, rekao je diplomata iz zapadne države članice EU.

Na današnjem sastanku ambasadora, Bugarska je ponovila da Severnoj Makedoniji neće dati zeleno svetlo na sledećem ministarskom sastanku 8. decembra.

Što se tiče Albanije, situacija je nejasna prema izvorima iz Saveta, nakon što su državi postavljeni dodatni uslovi u prethodnim ministarskim zaključcima. Međutim, neke države članice veruju da je “potrebna snažnija odluka za Albaniju”, ali ostaje da se vidi da li će Tirana nastaviti pregovore ove godine, kažu diplomate.

Zemlje EU koje odobravaju proces proširenja, međutim, smatraju da bi konačni zaključci trebali biti konkretniji čak i ako nije naveden datum.

Prema Savetu EU, konsultacije o tom pitanju nastavljaju se. Ambasadori bi se trebali ponovo sastati u sredu. / ibna