Severna Makedonija: Međuvladina konferencija bi trebala biti održana do kraja godine, tvrdi Osmani

Severna Makedonija: Međuvladina konferencija bi trebala biti održana do kraja godine, tvrdi Osmani

Nakon pozitivnih poruka koje je dobio u Briselu, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, nada se skorom otvaranju pristupnih pregovora. Zamisao da se očekuje prva međuvladina konferencija, koja označava početak evropskih pregovora, ojačana je izjavama novog ambasadora EU u zemlji Dejvida Geera, kao i podrškom evropskim izgledima Severne Makedonije, izraženo u pismu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josepa Borrella, kojeje uputio potpredsedniku vlade za evropske integracije Nikoli Dimitrov.

Produbljivanje bilateralnih odnosa jedan je od glavnih koraka na putu Severne Makedonije ka EU. Prespanski sporazum i Sporazum o dobrosusedstvu smatraju se pozitivnim primerima, a kako je najavio Osmani, kontakti sa Sofijom će biti pojačani kako bi se prevazišli problemi.

U intervjuu za MIA, Geer je izrazio nadu da će se prva međuvladina konferencija održati što je pre moguće.

„Sada je neophodno da se države članice dogovore o konačnoj verziji pregovaračkog okvira, koji u suštini otvara vrata pregovorima“, rekao je on.

Geer hvali Prespanski sporazum i Sporazum o prijateljstvu sa Bugarskom kao pozitivne primere ne samo u regionu, već i šire.

„Veoma je važno da se primena ovih bilateralnih sporazuma nastavi u dobroj atmosferi“, naglasio je novi ambasador EU.

U pismu Dimitrovu, Borrell je rekao da se raduje odobrenju pregovaračkog okvira i organizaciji prve međuvladine konferencije.

„Budite uvereni u moju ličnu posvećenost pristupanju Severne Makedonije EU“, rekao je Borrell.

Naglasio je da je Zapadni Balkan deo Evrope i, kako je rekao, “znam da delite moju odlučnost da vidim Severnu Makedoniju, kao i region u celini, kako se kreće ka postizanju evropske perspektive”.

Osmani je boravio u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se sastao sa Borellom, potpredsednikom Evropske komisije za demokratiju i demografiju i budućnost Evrope, Dubrovkom Šuicom, komesarom EU za susedstvo i politiku proširenja Oliverom Varhelyiem i visokim zvaničnicima Evropskog parlamenta i poslanicima.

Tokom posete primio je ohrabrujuće poruke od svih evropskih poslanika da bi Severna Makedonija trebalo da započne pregovore o pristupanju EU do kraja ove godine, kako je planiralo nemačko predsedavanje.

Evropski parlament se obavezao da će pomoći Severnoj Makedoniji da započne pregovore do kraja ove godine. Takođe su naglasili da zemlja mora da nastavi reforme i najavili nastavak dijaloga „Jean Monnet“ kako bi se olakšao politički dijalog između stranaka u parlamentu.

Na sastanku sa Borelom, Osmani je poslao poruku da se očekuje da će vlada Severne Makedonije nastaviti da sprovodi reforme pristupanja EU, da održi i ubrza sprovođenje reformi povezanih sa EU, posebno vladavine zakona, za borbu protiv korupcije i organizovano zločin kao i dalje jačanje dobrosusedskih odnosa.

Ministar spoljnih poslova je takođe najavio intenziviranje kontakata sa Bugarskom radi rešavanja problema, dok je u vezi sa Naučnim komitetom za istorijska i obrazovna pitanja zaključio da treba da nastave sa radom kako bi i u toj oblasti napredovali. / Ibna