Severna Makedonija: Mickoski traži kredit od milijardu evra za saniranje ekonomske štete od COVID-19 pandemije

Severna Makedonija: Mickoski traži kredit od milijardu evra za saniranje ekonomske štete od COVID-19 pandemije

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao je tokom konferencije za štampu u ponedeljak  državu da uzme kredit od milijardu evra za rešavanje finansijskih posledica pandemije. Pored postojećeg duga koji iznosi oko 600 miliona evra i predviđen je u vladinom budžetu, on je pozvao da se obezbedi likvidnost banaka, sredstvima koja se čuvaju u obliku državnih obveznica Narodne banke. Mickoski je predložio da se ta sredstva redistribuiraju za finansiranje privrede izdavanjem državnih obveznica od strane Ministarstva finansija.

„Pored 600 miliona evra obezbeđenih kreditom Svetske banke, MMF-a i stranih banaka, dodatnih 400 miliona evra moglo bi biti obezbeđeno i putem državnih hartija od vrednosti koje izdaje državna blagajna“, rekao je Mickoski.

Objasnio je da banke drže oko 420 miliona evra u državnm obveznicama u Nacionalnoj banci Severne Makedonije.

“To su kratkoročne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Narodna banka kako bi povukle likvidnost iz banaka u uslovima prekomerne likvidnosti u bankarskom sistemu, ali i kada postoji prekomerni višak likvidnosti u ekonomiji, da ne bi stvorili inflatorne pritiske”, Mickoski objasnio je i dodao da je to neka vrsta “zamrznutog kapitala iz ekonomije”.

Pored toga, predložio je da se tih 420 miliona evra izdvoji kao fond za podršku i razvoj u Banci za podršku i razvoj Severne Makedonije za direktnu pomoć privatnom sektoru, posebno kada je reč o rešavanju nesolventnosti veoma malih i srednjih preduzeća.

Narodna banka je odbila da komentariše predlog glavne opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Sa svoje strane, šefica Nacionalne banke Anita Angelovska-Bezhoska, promovišući prvi paket mera za ekonomiju, naglasila je da će Nacionalna banka nastaviti da čuva stabilnost dinara uz nisku inflaciju. Da bi podržala privredu, Narodna banka je odlučila da snizi svoju kamatnu stopu na 1,75% koja je najmanja ikad zabeležena, dok je takođe usvojila druge propise koji bankama omogućavaju odlaganje potraživanja od građana i preduzeća za određeni period vremena, ali i da im ponudi povoljnije kamate i druge uslove za vraćanje kredita i na taj način pomognu u prevazilaženju finansijskog uticaja COVID-19.

Mickoski je takođe pozvao predsednika SDSM-a Zorana Zaeva da predlog o smanjenju plata državnih službenika jer je, kako veruje, još gore vreme tek dolazi. Opisao je mere koje je SDSM usvojio kao kasne i neadekvatne dodajući da one nisu ono što je ekonomiji potrebno. / ibna