Severna Makedonija: Ministarski sastanak EU odložen za 17. novembar zbog koronavirusa

Severna Makedonija: Ministarski sastanak EU odložen za 17. novembar zbog koronavirusa

Koronavirus je dao diplomatiji malo vremena, bar što se tiče zahteva Bugarske za značajnim ustupcima Severne Makedonije, kako bi odobrila pregovarački okvir sa EU. Nemačka je odložila ministarski sastanak EU (GAC) sa 10. na 17. novembar. Ovu odluku potvrdio je predstavnik nemačkog predsedništva EU. Na samitu je bilo planirano da se donese konačna odluka o obliku pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju i Albaniju te da se odrede datumi prvih međuvladinih konferencija.

Razlog nisu najnoviji diplomatski napori da se razmrsi čvor koji je zapetljala Sofija, već činjenica da je nemački evropski ministar Mihael Rot u karantinu nakon sastanka sa bugarskom delegacijom u ponedeljak uveče u Berlinu. Tog dana u nemačkoj prestonici održani su razgovori ministara severne Makedonije Nikole Dimitrova i Bujara Osmanija i ministarke spoljnih poslova Bugarske Ekaterine Zaharijeve. Zamenik Zaharieve pokazao se pozitivnim za Covid-19 i, prema nemačkom ministarstvu spoljnih poslova, po lekarskom nalogu, ministar spoljnih poslova Heiko Maas i ministar za evropske poslove Roth morali su u karantin dve nedelje. Zaharieva je takođe u karantinu, ali ne i dva ministra.

Danas se održava sastanak ambasadora država članica EU tokom kojeg će se formirati pregovarački okvir za Severnu Makedoniju. Ako danas ne bude rešenja zbog zahteva Sofije, koje ne podržava niko u EU, visoka diplomatija i diplomatija u senci imaće još deset dana da pronađe rešenje pre ministarskog sastanka. / Ibna