Severna Makedonija: Ministarstvo spoljnih poslova povuklo uvredljivu poštansku marku i uputilo javno izvinjenje

Severna Makedonija: Ministarstvo spoljnih poslova povuklo uvredljivu poštansku marku i uputilo javno izvinjenje

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije izvinilo se građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske zbog izdavanja poštanske marke na kojoj se nalazi mapa fašističke „Nezavisne države Hrvatske“, a koja obuhvata teritorije Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina. Prema članku u novinskoj agenciji MIA, Ministarstvo spoljnih poslova reklo je da se radie o nenamernom propustu u dizajnu i da su već preduzete odgovarajuće mere za povlačenje sporne poštanske markice.

Pored toga, donesene su odluke o povlačenju markice i celokupnog tiraža, dok je kao rezultat razrešen šef filatelističkog odelenja a rad Saveta za markice obustavljen.

Izvinjenje je, takođe, izdala Pošta Severne Makedonije, rekavši: „Izvinjavamo se i žalimo zbog nenamerne greške i tehničkih propusta u izdavanju serije markica „Severna Makedonija u EU” , koja se poklapa sa 9. majem, Danom Evrope. Naš cilj bio je da ovom poštanskom markom izrazimo zahvalnost hrvatskom predsedništvu EU na pomoći i podršci koju Republika Hrvatska pruža našoj zemlji“.

Ministarstvo spoljnih poslova, sa svoje strane, kategorički odbacuje bilo kakvu povezanost sa ovim nesrećnim događajem, izražavajući žaljenje građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi glavni su stubovi spoljne politike Republike Severna Makedonija i ostajemo posvećeni našim naporima za još jaču posvećenost i saradnju sa neposrednim i širim susedstvom u ispunjenju preostalih obaveza i reformi na putu zemlje ka evropskim integracijama, u interesu svih građana regiona, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova uputilo protest Ambasadi Severne Makedonije u Beogradu zbog puštanja u promet sporne markice i zahtevalo njegovo hitno povlačenje./ibna