Severna Makedonija: Mapiranje energetske budućnosti u fokusu “MEF 2021” u Skoplju

Severna Makedonija: Mapiranje energetske budućnosti u fokusu “MEF 2021” u Skoplju

U Skoplju se odžava „Makedonski energetski forum 2021: mapiranje energetske budućnosti“ („MEF 2021“), sa fokusom na energetsku budućnost zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev u svom uvodnom govoru rekao je da je Forum, koji predstavlja inicijativu za jačanje dijaloga sa SAD o energetskim pitanjima, postao važan skup kreatora energetske politike u regionu.

Zoran Zaev izrazio je očekivanje da će na ovogodišnjem Forumu biti doneseni zaključci koji će doprineti povećanju ulaganja u energetiku i dodao da njegova Vlada ima za cilj privlačenje investitora u resor energetike i korištenje čistih izvora energije.

„Upravo zbog toga smo usvojili nove zakone koji su u skladu sa direktivama EU i predstavljaju novi način podrške ulaganjima u fotonaponske elektrane i vetroelektrane. Ovo su odmah prepoznali domaći i strani investitori koji već završavaju fotonaponske elektrane nakon prvih transparentnih i konkurentnih procedura dodele premija. Mi smo zemlja sunca, koja u prošlosti nije bila pravilno eksploatisana. Međutim, u poslednje tri-četiri godine fotonaponske elektrane od 60 megavata grade se putem premija i subvencija, kao i ona od 100 megavata u Oslomeju kroz javno-privatno partnerstvo, a koja će zameniti tamošnju termoelektranu“, primetio je Zaev.

On je dodao da su ratifikacijom zakona o strateškim investicijama u Severnoj Makedoniji ozbiljni investitori, uključujući grčku kompaniju Mytilineos, pokazali interesovanje za ulaganje u velike energetske projekte u zemlji.

Zaev je zatim naglasio važnost gasovoda za interkonekciju sa Grčkom kao ključni faktor u energetskoj tranziciji zemlje, što će, kako je rekao, učiniti Severnu Makedoniju tranzitnom zemljom.

„Veliki značaj pridaje se međusobno povezanom cevovodu između Severne Makedonije i Grčke kao ključnom energetskom infrastrukturnom projektu koji obezbeđuje veću konkurentnost u snabdevanju gasom. Međusobno povezani gasovod između dve zemlje i nadogradnja postojećeg naftovoda mogu učiniti Severnu Makedoniju visokokvalitetnim centrom za distribuciju goriva na Zapadnom Balkanu”, dodao je premijer Severne Makedonije.

Uvodne govore na „Makedonskom energetskom forumu 2021“ održali su i američka ambasadorka u Skoplju Kate Byrnes i ambasador EU u ovoj zemlji David Geer.

Forum organizuju ZIP institut (nevladina organizacija), Vlada Severne Makedonije i američka ambasada, a održava se četvrtu godinu zaredom. /ibna

Izvor: Skopjenews