Severna Makedonija: Nastavljaju se napori na održavanju konferencije u decembru

Severna Makedonija: Nastavljaju se napori na održavanju konferencije u decembru

Nastavljaju se diplomatski napori na približavanju stavova Severne Makedonije i Bugarske kako bi se omogućio prvi međuvladin samit Severne Makedonije sa EU tokom nemačkog predsedavanja. Berlin i Skoplje se zalažu za početak pregovora u decembru, o čemu se razgovaralo kao o zajedničkom cilju i interesu tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i nemačke kancelarke Angele Merkel. Da bi približio stavove, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski razgovarao je i sa svojim bugarskim kolegom Rumenom Radevom, mada nisu saopšteni dalji detalji o razgovoru.

Kako se bliži 10. novembar, kada EU treba da odluči o pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju, intenziviraju se kontakti i sastanci na visokom nivou kako bi se pronašlo rešenje sa Bugarskom, za koju pregovarački okvir u ovom obliku nije prihvatljiv i najavljeno je da neće biti odobren. Na tim sastancima posredovala je Nemačka, koja insistira na održavanju prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom do kraja godine, tokom predsedavanja EU, u Berlinu.

O stavovima dve zemlje i mogućnostima njihovog približavanja razgovarali su telefonom Pendarovski i Radev, nakon što je bugarski predsednik prethodno na svom Facebook profilu objavio svoj stav o trenutnim intenzivnim diplomatskim aktivnostima između Skoplja i Sofije. on je naveo da očekuje od bugarske vlade će se boriti protiv člana 35 pregovaračkog okvira za Republiku Severnu Makedoniju kako bi se uključio i nacionalni okvirni stav koji je jednoglasno odobrila Nacionalna skupština pre godinu dana.

Vlada Severne Makedonije je juče potvrdila svoj stav, naime da su jezik i identitet Severne Makedonije činjenice koje potvrđuju UN i da oko toga ne bi trebalo biti dileme, te da nije potreban novi sporazum ili aneks Sporazuma o dobrosusedstvu sa Bugarskom potpisan 2017. Ovaj sporazum, rekao je juče predstavnik vlade Duško Arsovski, dobra je osnova i okvir za nastavak razgovora usmerenih na pronalaženje rešenja.

Neki analitičari iz Severne Makedonije su na istoj liniji razmišljanja. Malinka Ristevska Jordanova iz Instituta za evropsku politiku (EPI) rekla je za MIA da se Bugarska zalaže za pristup koji će proces pristupanja pretvoriti u proces promene identiteta. „Moramo biti čvrsti i jasni da smo spremni za objektivan proces ispunjavanja standarda za članstvo u EU, ali ne i za zloupotrebu u nerazumne svrhe, suprotno ovim pravilima i standardima“, rekla je ona. „Ako sada napravimo značajan ustupak, to bi moglo dovesti do još jednog, još apsurdnijeg zahteva, još jednog ustupka i tako unedogled“, rekla je Ristevska Jordanova za MIA.

Što se tiče najavljenog bugarskog veta na početak pregovora, ona ističe da će se to verovatno dogoditi jer je za odobrenje pregovaračkog okvira potreban njen pristanak. Prema njenim rečima, takvo izuzeće imalo bi cenu za Bugarsku, jer se protivi predlogu Komisije, predsedništva Nemačke i svih ostalih država članica.

„Sada na nas dolazi veći pritisak, posebno potpredsednika vlade Karakačanova i šefa diplomatije Zaharieve, da prihvatimo „kompromis“ po njihovoj meri. Očigledno je da evropske diplomate, uz realan pristup, traže formulu u kojoj bi naša strana napravila korak koji bi sačuvao obraz za bugarsku stranu, tako da premijer Borisov pokaže malo dobre volje i ne ometa prvu međuvladinu Konferenciju,” rekla je Ristevska Jordanova.

Aleksandar Krzalovski iz makedonskog Centra za međunarodnu saradnju MCIC takođe se slaže da je to moguće, a prema njegovim rečima, veto Bugarske na početak pregovora mogao bi biti još sigurniji.

Postaju vidljivi su i mnogi “nevidljivi napori” drugih država članica, posebno Nemačke kao trenutnog predsedavajućeg Unijom, da prevaziđu bugarske primedbe, želje ili očekivanja, barem privremeno, za početak pregovora, ali ova sila veta je jaka i ima i može ga koristiti bilo koja država članica. Setimo se kako je Grčka to koristila 2008. godine“, rekao je Krazolovski.

Da bi se stavovi Severne Makedonije i Bugarske približili, u okviru nemačkih diplomatskih napora da postigne ovaj cilj, nedavno je održan sastanak zamenika premijera za evropske poslove Nikole Dimitrova i ministra spoljnih poslova Bujar Osmani sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharievom na inicijativu nemačkog ministra spoljnih poslova Heiko Maasa, nakon čega je objavljeno da je postignut mali napredak. / ibna