Severna Makedonija: Ne razmatramo mogućnost uvođenja 14-dnevnog karantina u zemlji, kaže ministar zdravlja

Severna Makedonija: Ne razmatramo mogućnost uvođenja 14-dnevnog karantina u zemlji, kaže ministar zdravlja

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas na konferenciji za novinare da se uvođenje 14-dnevne karantene u zemlji trenutno ne razmatra, ali država je spremna da uvede strože mere, ako bude potrebno.

„Trenutno se fokusiramo na podatke, na činjenicu da smo i pored malog vrha imali značajnu razliku u broju novo dijagnostikovanih pacijenata. Ova kulminacija je na neki način bila lažna, jer je u Kumanovu testirana velika grupa građana koja je bila u prvim redovima kontakata sa potvrđenim slučajevima, a zatim smo se vratili uobičajenom broju od 20-30 potvrđenih slučajeva dnevno, što predstavlja linearni porast u broju pacijenata“, rekao je Filipče odgovarajući na novinarsko pitanje.

Prema ministru zdravlja Severne Makedonije, za sada nema potvrde da će se podaci povećavati na zabrinjavajući način, odnosno da će broj pacijenata početi eksponencijalno da raste.

„Smatramo da su ove mere dovoljne; potpuno ograničenje za vikend, razgraničenje između dve starosne grupe i u zavisnosti od rezultata spremni smo da intervenišemo merama “, dodao je Filipče. / ibna