Severna Makedonija: Neće biti bogosluženja za Vaskrs, kaže Filipče

Severna Makedonija: Neće biti bogosluženja za Vaskrs, kaže Filipče

Pitanje proslave Vaskrsa i crkvenog bogosluženja postavljeno je ministru zdravlja SeverneMakedonije Venku Filipčeu, ali i da li će se uvesti dalje zaštitne mere protiv koronavirusa.

Ministar zdravlja smatra da su postojeće mere dovoljne da se stanovništvo zaštiti od širenja koronavirusa.

Kako se zna da Vaskrs uvek pada nedeljom, a tradicija zahteva posete crkvi u petak posle podne, u ponoć i nedelju, građani tih dana neće moći da idu u crkvu, rekao je Filipče.

Na osnovu najnovijih mera ograničenja kretanja, policijski čas počinje u 16 ​​sati i traje narednog dana do 5 sati ujutro, dok vikendom zabrana saobraćaja počinje u petak u 16 ​​sati i završava se u ponedjeljak u 17:00 sati, dodao je Filipče.

Naravno, vernici će moći da posete crkve i pale sveće u ponedeljak i utorak do 16 časova pre početka policijskog časa, jer praznici traju tri dana. I dalje će morati  poštovati pravila distance, dok će samo nekolicina ljudi istovremeno moći da uđu u crkve.

Što se tiče predstojećih verskih praznika, ministar Filipče naglasio je da će postojati potpuno ograničenje kretanja.

„Verujemo da će tokom ovih praznika, tokom ovih okupljanja, biti veoma teško pratiti saobraćaj ako je to dozvolimo. Stoga je odlučeno da se primene mere koje su na snazi vikendom“, rekao je Filipče. / ibna