Severna Makedonija: Nema potrebe za sastankom lidera, smatra Zaev

Severna Makedonija: Nema potrebe za sastankom lidera, smatra Zaev

Vlada Severne Makedonije smatra da nema potrebe za sastankom sa liderom VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim zbog nesporazuma sa Bugarskom. VMRO-DPMNE, s druge strane, kaže da će, ako je za premijera Zorana Zaeva važno da zemlja krene napred, biti domaćin sastanka lidera i razgovarati o svim otvorenim pitanjima.

„Ne vidim potrebu za sastankom lidera. Naročito sa osobom kojoj nije mesto ni u jednom važnom, nacionalnom ili strateškom pitanju. Mickoski nije za sporazum o bilo kom pitanju, on samo traži način da našteti zemlji, posebno kroz procese koji ne vode ka EU“, rekao je juče premijer Zaev.

Portparol SDSM-a Bogdanka Kuzeska, odgovarajući na pitanje novinara na jučerašnjoj konferenciji za novinare, rekla je da makedonski jezik, identitet i jedinstvenost Severne Makedonije imaju međunarodnu potvrdu i da ih priznaje ceo svet.

„Sa našim susedom Bugarskom imamo sporazum o saradnji i dobrosusedstvu, koji je inače potpisan i na makedonskom jeziku. Očekujemo da ćemo u duhu ovog Sporazuma zajedno nastaviti da gradimo odnose. Izražavamo želju da pitanja koja proizilaze iz Sporazuma rešimo radom odbora koji su za to nadležni“, rekla je Kuzeska.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je juče da bi o ozbiljnim pitanjima, poput pregovora sa Bugarskom, trebalo razgovarati na sastanku lidera političkih partija.

„Očekuje se da će Zoran Zaev odbiti inicijativu predsednika Mickoskog za sastanak lidera političkih partija na kome bi se razgovaralo o svim važnim pitanjima u zemlji, jer bi morao priznati da su Vlada i Zaev poraženi u svim oblastima, u planiranju spoljne politike, zdravstvu, ekonomiji, obrazovanju, korupciji i svemu ostalom“, ističe VMRO-DPMNE.

Premijer Zaev otputovaće početkom novembra u Sofiju u zbog kopredsedavanja Severne Makedonije i Bugarske u procesu Berlin 2020. Tamo će se sastati sa svojim bugarskim kolegom Bojkom Borisovim, te se očekuje približavanje stavova.

„Želim da posetim Bugarsku i ne krijem želju da moja prva zvanična poseta bude Republici Bugarskoj zbog iskazivanja prijateljstva. Tako je počeo prvi mandat koji je bio sjajan i u kojem su postignuti veliki uspesi u zemlji. Verujem da će se to ponoviti“, rekao je Zaev, ističući da će, kada bude rešenja (krize) sa Bugarskom, ona biti objavljena odmah. / ibna