Severna Makedonija: Nemamo teritorijalnih zahteva niti nam treba novi sporazum

Severna Makedonija: Nemamo teritorijalnih zahteva niti nam treba novi sporazum

Odnosi severnomakedonske i bugarske zajednice bili su tokom vikenda vruća tema među političkim akterima u Severnoj Makedoniji. U debatama je istaknuta činjenica da Severna Makedonija nema teritorijalnih pretenzija, da borba makedonskih revolucionara nikada nije bila motivisana borbom za teritorije, da nema potrebe za novim sporazumom sa Bugarskom, ali i traženje stava vlade o Goce Delčevu i makedonskom jeziku.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, na Dan makedonske revolucionarne borbe, izjavio je da borba makedonskih revolucionara nikada nije bila motivisana ni za teritorije ni za dominaciju nad drugima, dodajući da nikada nije bila orijentisana na prošlost, već na budućnost.

Juče, nakon 25. kongresa stranke, rekao je da nije potreban novi sporazum, jer je postojeći odličan, i pojasnio da postoje odgovarajući alati i načini za rešavanje problema sa Bugarskom, kao što su izjave za javnost, najave, aneksi sporazuma itd.

„Nema potrebe za novim sporazumom. Mi se slažemo oko toga sa Bugarskom. Imamo odličan dogovor koji moramo nastaviti da sprovodimo. Jedan deo je ono što Komisija radi. Već je rešila neke teme o istorijskim likovima i istorijskim periodima. Drugi deo je ono što treba da ojačamo u kontekstu prijateljstva, dobrosusedstva i saradnje sa Bugarskom i nemamo problema sa usmenom izjavom, pismenom izjavom i slično, što je prihvatljivo u međunarodnoj diplomatiji, a to je da Republika Severna Makedonija, puno ime države, i Severna Makedonija, kratko ustavno ime države, odnosi se na teritoriju naše države, Republike Severne Makedonije, i ni na koji način nemamo teritorijalna potraživanja od bilo kog od naših suseda i bilo kome na svetu“, rekao je Zaev,

Naglasio je da je nemešanje u unutrašnje stvari susednih zemalja, uključujući Bugarsku, princip u koji veruje i da je Severna Makedonija bila spremna da se obaveže na intenziviranje izgradnje Koridora 8 i jačanje ekonomske saradnje.

Prema predsedniku parlamenta Talatu Džaferiju, zajednički odbori obe strane, koji bi trebalo da razmotre razlike u uslovima samog sporazuma, imaju obavezu prema ratifikaciji Sporazuma o dobrosusedstvu u parlamentu.

„Nadam se da će oba odbora razmisliti o tome, verovatno sada vođeni situacijom. Uzajamno politički, situacija se može zahuktati više nego što je potrebno, ali u svakom slučaju spada u nadležnost izvršne vlasti; to znači održavanje prave komunikacije i ulazak u odgovarajuće rešenje kako bi se prevazišle sve ove razlike u pogledu potencijalnih prepreka“, rekao je Džaferi u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Juče je opozicija VMRO-DPMNE tražila od premijera Zaeva da izađe i iznese svoj stav o Goce Delčevu i makedonskom jeziku.

„Zoran Zaev mora izaći i razjasniti da li su tačne tvrdnje istoričara koji tvrde da Makedonija treba da prihvati krivicu za deportaciju Jevreja Severne Makedonije koji su prebačeni u logor Treblinka“, rekao je portparol VMRO-DPMNE Naum Stolikovski.

Ponovio je stav stranke da će, ukoliko se to prihvati, signalizirati prodaju Goce Delčeva ili makedonskog jezika, a ova odluka će biti poništena odmah čim VMRO-DPMNE preuzme vlast, dodajući da takav sporazum nikada neće biti poštovan.

Severna Makedonija treba da održi svoju prvu međuvladinu konferenciju sa Evropskom unijom krajem decembra, mada je i dalje moguće da će biti odložena zbog Bugarske, koja u svom obrazloženju državama članicama, između ostalog, osporava makedonski jezik i makedonsku naciju.

Nemačka ambasadorka Anke Holstein nedavno je rekla da je jasni cilj Nemačke održavanje prve međuvladine konferencije sa Severnom Makedonijom do kraja godine i kao neuspeh nagovestila moguće neotvaranje pregovora tokom nemačkog predsedavanja. / ibna