Severna Makedonija: Nepoštivanje mera protiv pandemije neće biti tolerisano, rekao je SDSM

Severna Makedonija: Nepoštivanje mera protiv pandemije neće biti tolerisano, rekao je SDSM

Vladajuća stranka u Severnoj Makedoniji, SDSM, upozorila je jutros da je zaštita javnog zdravlja građana glavni prioritet zbog čega će biti izrečene sankcije onima koji se ne pridržavaju mera zaštite.

„Veliki broj novih slučajeva koronavirusa u zemlji, kao i u regionu i Evropi, pokazuje da je započo očekivani jesenji talas sa kojim se možemo nositi samo uz strogo pridržavanje mera. Najbolja i najefikasnija zaštita ličnog i javnog zdravlja je nošenje maske, održavanje socijalne distance i redovna dezinfekcija”.

„Nema mesta nepoštivanju mera, niti tolerancije za one koji svesno kršenjem protokola i mera izazivaju širenje koronavirusa. Vlada koju vodi SDSM, na zahtev Inspekcijskog saveta, odobrila je izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje svim inspekcijskim službama daju nova, veća ovlašćenja da se bave prekršiocima COVID protokola. Novim zakonskim izmenama, Državni tržišni inspektorat, Državni inspektorat rada, Državni inspektorat za transport i druge inspekcije na centralnom i lokalnom nivou takođe će biti ovlašćeni da izriču zatvaranje preduzeća i novčane kazne.

Ako inspektori utvrde kršenje zdravstvenih protokola, imaće moć na licu mesta da pravnim licima nametnu privremenu zabranu aktivnosti od 10 do 30 dana, upozorava SDSM. / Ibna