Severna Makedonija: Nova Vlada ćese fokusirati na unutrašnja pitanja, tvrdi Zaev

Severna Makedonija: Nova Vlada ćese fokusirati na unutrašnja pitanja, tvrdi Zaev

Mandatar za sastav nove Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će se nova Vlada fokusirati uglavnom na unutrašnju politiku kao što je kriza uzrokovana koronavirusom i njene posledice, ali i na pravdu, ekonomiju, obrazovanje i ekologiju, kao i na velike javne zdravstvene investicije.

Danas je Parlamentu podnio predlog sastava i program nove Vlade nakon što je Parlament, zaključivši lanac sastanaka, potvrdio ostavke budućih ministara i nastavio da bira druge poslanike.

Zaev očekuje da će nova Vlada preuzeti vlast sledeće nedelje, jer su institucije pozvane da probleme rešavaju punim kapacitetom.

„Očekujem dobru raspravu i većinu glasova, tako da ćemo sledeće nedelje imati novu Vladu. Fokusiraćemo se na rešavanje unutrašnjih problema. Naš prioritet je rešavanje krize uzrokovane koronavirusom, zdravstvo, ekonomija, ekologija i obrazovanje. Boriti se za svako radno mesto i za opstanak kompanija, kontrolu imovine i novca zaposlenih, reformu pravosuđa, posvećenost pregovaračkom procesu sa EU i ekologija“, rekao je Zaev.

Dok je govorio ispred parlamenta, iza njega su stajali svi oni koji bi trebali preuzeti ministarska mesta u novoj Vladi. „Danas imam 19 ministara iza sebe; svi obećavamo da ćemo krenuti napred, da ćemo raditi još jače i još bolje, zamolit ćemo svakog od vas da još više učestvuje u boljoj budućnosti. Hajde da svi zajedno učinimo svako naselje boljim životnim okruženjem“, rekao je mandatar.

Iako je većina u parlamentu tanka, on očekuje da će Vlada biti stabilna i okončati četvorogodišnji mandat, što se nije dogodilo u deceniji i po. Zaev je naglasio da novi sastav kabineta „odličan“ i da će mu u naredne četiri godine dodati „pozitivan“. / ibna